Flink wat spijbelaars...

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De controle op schoolverzuim die vorige week vrijdag is gehouden, heeft 97 meldingen opgeleverd. Het gaat om acht meldingen op basisscholen, 28 meldingen op middelbare scholen en nog eens 51 ziektemeldingen bij het middelbaar onderwijs.

Zeven leerplichtambtenaren en 32 toezichthouders bezochten alle 72 basis- en 8 voortgezet onderwijsscholen. Het gaat om voorlopige cijfers. Een eerste conclusie is wel het opvallend hoge aantal ziektemeldingen. Wethouder Arthur van Dijk van Onderwijs gaf vrijdagochtend vroeg in het raadhuis het startschot voor de controles.

Ouders kiezen er nogal eens voor om de laatste dag voor een schoolvakantie hun kind niet naar school te laten gaan. Ze kunnen dan eerder naar hun vakantiebestemming en vrij simpel de files op snelwegen vermijden. De gemeente is vorig jaar een campagne begonnen om dit ongewenste gedrag tegen te gaan. Vorig schooljaar is er in totaal 46 keer een bekeuring uitgedeeld aan ouders of verzorgers die zich niet aan de regels hielden. In werkelijkheid lag het aantal meldingen van ‘luxe verzuim’ echter veel hoger.

Arthur van Dijk: “Onderwijs houdt in het recht van leren en dat wil ik waarborgen. Juist leren is een belangrijk onderdeel van de doorlopende leerlijn van kinderen. Luxe verzuim vormt een bedreiging van dit recht. In Haarlemmermeer lijkt het verzuim mee te vallen. Maar ik wil wel voorkomen dat deze vorm van ‘vakantie-uitbreiding’ er als gewoonte bij mensen insluipt. Daarom zijn we vorig jaar deze actie gestart. Daar wil ik ook in de toekomst mee doorgaan.”

De scholen melden na de meivakantie de verzuimgegevens aan de gemeente. De leerplichtambtenaar onderneemt daarna de nodige stappen en waar nodig wordt er proces-verbaal opgemaakt. De directies van de scholen onderschrijven de actie. Ook de docententeams werken er aan mee. Het aanscherpen van de controles is onderdeel van het nieuwe Onderwijsbeleid, dat begin 2008 door de gemeenteraad is aangenomen. Onderdeel van dat beleid is terugdringen van het luxe schoolverzuim.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie