Afbeelding
Jan Aukes

Dames dansend de wei in

19 april 2018 om 11:24 lokaal

NIEUW-VENNEP Uitgelaten waren ze, 56 dansende dames van kaasboerderij van Wees aan de Rijnlanderweg, die zaterdagochtend voor het eerst weer de stal mochten verlaten om in de wei te smullen van het frisse groene gras. Kees van Wees, die met zijn zuivelboerderij deel uitmaakt van Parklanden, stelde maar wat graag zijn bedrijf open voor het publiek.

"Veel mensen rijden langs de boerderij en weten niet wat er gebeurt en wat het bedrijf inhoudt." Veel bezoekers keken dan ook hun ogen uit en hoorden graag het verhaal aan van de boer over zijn moderne bedrijfsvoering, met een vrije uitloopstal, een uitgekiende biologische manier van mestverwerking en een automatisch melksysteem. En ook aan hoeveel regels zo'n bedrijf is gebonden.

Ruim 200 bezoekers genoten van het schouwspel van de blije zwart/wit en rood/witte koeien, die snoven, loeiden, bokten en heen en weer en door elkaar renden van enthousiasme. En binnenkort is er weer meikaas (graskaas).

Van Wees heeft inclusief de kalfjes 110 stuks rundvee, voornamelijk van het ras Holstein-Frisian. "Ze zijn erop gefokt een hoop gras te verwerken. Na een half jaar binnen mogen ze zelf bepalen of ze binnen of buiten willen zijn. Een koe is een gewoontedier, dat zelf alles uitkiest. Na het winterrantsoen krijgen ze er gras bij, voor een geleidelijke overgang naar gras. Gemiddeld geeft een koe dertig liter melk per dag".

Van Wees noemt zijn vak 'mijn passie'. "Ik heb een prachtig leven en zou met geen mens willen ruilen." Hij vindt het leuk om wel met rassen "te spelen." Zo heeft hij ook aantal met een duidelijke mix van Jersey en Brown Swiss. Heel wat kinderen waren niet weg te slaan bij de kalfjes. Bezoekers waren er na deze ochtend van overtuigd, dat zo'n rundveebedrijf absoluut niet mag verdwijnen uit de polder.

"Het is een oase in een oprukkende stenenmassa. Liever de lucht van koeienmest dan van kerosine". Ellie van Wees maakt alleen rauwmelkse kaas. "We produceren en leveren direct aan de consument". Kaasboerderij van Wees, Rijnlanderweg 1166.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie