Dolf Brugman: De ‘kostuum van Belle man’ zit nooit stil

4 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Drie jaar geleden stond er een advertentie van Pier-K in de krant; wie helpt ons met kostuums maken? ‘Leuk’, dacht Dolf Brugman en hij was de enige. “Zo is het allemaal begonnen”, lacht hij. Voor Belle heeft hij ook de kostuums van andere showproducties van Pier K gemaakt. Dolf is dertig jaar geleden op de kleermakerschool gestart en heeft naar eigen zeggen altijd in de verkoop gezeten.

Een halfjaar lang vrijwillig tot middernacht musicalkostuums maken HOOFDDORP - Dolf Brugman maakt vrijwillig in zijn vrije tijd de kostuums van kindermusical Belle van Pier K in Nieuw-Vennep. “Als ik die kinderen op het toneel zie glunderen, omdat ze trots zijn op hun kostuums.. tja, dáár doe ik het voor!” ‘Belle’ speelt op 28 juni in De Meerse op Locatie.

In zijn huiskamer staan de personages van ‘Belle’ uitgestald. Niet allemaal, want het beest moet nog gemaakt worden. Maar Belle, Lumiere, de messen en de vorken, Mevrouw Theepot en de pratende kast Commodia zijn allemaal aanwezig. In de jurk van Belle zit zo’n honderd uur werk. Het eindresultaat kost ongeveer 200 euro.

“Een Joop van de Ende productie heeft ongelofelijk veel geld tot zijn beschikking en ik moet het doen met 1.500 euro,” legt Dolf uit. Maar dat is niet aan de kostuums af te zien. Aan elk minuscuul detail is gedacht. “Ik haal mijn materialen overal vandaan. Dat betekent dus struinen, struinen en nog eens struinen. Op markten, op internet en ga zo maar door.”

Dolf maakt een ontwerp naar aanleiding van een plaatje. Elke week gaat hij langs bij de repetities om te passen en te meten. “Ik doe alles in overleg met de leidsters van de productie.” Tijdens de voorstelling op zondag 28 juni zit Dolf achter de schermen, voor het geval dat er een draadje breekt of een knoop afvalt. De musical wordt maar één keer gespeeld. Daarna gaan de kostuums naar de opslag van Pier-K.

Dolf lijkt een alleskunner en bovendien een ‘druk baasje’. Buiten deze bijzondere hobby schrijft hij songteksten, zingt hij soms en heeft hij een boekje uitgegeven over het leven van zijn moeder. Het boekje draagt de titel ‘Ze was maar een clown’. Op de vraag wanneer hij stopt met het maken van kostuums, komt er plotseling een trotse blik in zijn ogen. “Ik stop als ik het niet meer leuk vind. En ook al zit ik tot 12 uur ’s nachts vaak achter de naaimachine en te knutselen. Ik vind het nóg stééds leuk.

Er zijn nog enkele kaarten voor de voorstelling te koop.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie