Crash met Turkse Boeing kost gemeente miljoen euro

4 juni 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente Haarlemmermeer is naar schatting een miljoen euro kwijt aan de gevolgen van de crash met de Boeing 737 van Turkish Airlines eind februari. Dat heeft burgemeester Theo Weterings dinsdagmiddag gezegd bij de presentatie van de Voorjaarsrapportage 2009.

Het geld is vooral besteed aan opvang en verzorging van slachtoffers, herdenkingsactiviteiten en nazorg. Burgemeester Weterings verwacht dat de Veiligheidsregio Kennemerland en de regiopolitie samen ook nog eens een miljoen hebben besteed aan de hulpverlening. De burgemeester gaat proberen een deel van de kosten vergoed te krijgen door minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. De bewindsvrouw heeft een speciaal fonds voor calamiteiten als vliegrampen, waaruit gemaakte kosten kunnen worden betaald.

De kosten voor de nasleep van de vliegcrash zijn opgenomen in de Voorjaarsrapportage van de gemeente, omdat deze gevolgen kunnen hebben voor de financiën van Haarlemmermeer. Hoe dat plaatje er precies uitziet, zal later dit jaar blijken nadat er overleg is geweest met de minister. De uiteindelijke kosten voor de gemeente worden dan in de begroting voor 2010 opgenomen.

De Boeing 737 van Turkish Airlines crashte 25 februari in een akkerland op zo’n honderd meter voor de landing op de Polderbaan. Het ongeluk gebeurde vermoedelijk door een defecte hoogtemeter. Bij de crash kwamen negen mensen om het leven en raakten tientallen passagiers gewond.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie