Ecoloog en columnist Franke van der Laan: ‘Dit boek is zeker niet het laatste’

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Hij is geen idealist, eerder een realist met idealen. Franke van der Laan, ecoloog en beheerder van De Heimanshof, al jaren een vaste ‘kracht’ van de Hoofddorpse Courant wegens zijn Flora & Fauna-artikelen over de natuur in Haarlemmermeer. Vlinders, vogels, kruiden, vissen, bloemen, ze passeerden de afgelopen jaren in vele soorten en maten in zijn columns. En eigenlijk altijd met hetzelfde doel: mensen betrekken bij hun leefomgeving om op die manier te werken naar een duurzame samenleving.

HOOFDDORP - Hoe lang het gaat duren, dat weet Franke van der Laan niet. Maar hij is er in ieder geval wel van overtuigd dat zijn eerste verzameling columns Flora & Fauna een vervolg krijgt. ‘Gewoon om de natuur nog beter tussen de oren te krijgen.’

“Zodra je weet wat er allemaal voor bijzonders in je eigen leefomgeving loopt, kruipt, zwemt en vliegt, dan ga je daar anders mee om dan wanneer je daar niets van weet. Dan denk ik dat je die leefomgeving eerder en beter schoonhoudt. Betrokkenheid, daar gaat het mij om. Dat geldt trouwens niet alleen voor de lezers van de HC, ook om beleidsmakers die zich vanuit het raadhuis met groen bezighouden. Kennis van zaken, er zelf mee aan de slag gaan, activiteiten in de natuur, daar gaat het mij om.

Vandaar ook het opzetten van zo’n jeugdnatuurclub die vogelnesten bouwt en ophangt, bijenhotels bouwt, bomenroutes loopt, vogels bespiedt met een verrekijker en nog veel meer. Geen gecomputer, maar wroeten in de grond of een reiger redden. Die liefde voor de natuur zo jong mogelijk doorgeven - dat is in mijn ogen een uitstekend middel om te werken naar een duurzamer leefomgeving en vervolgens samenleving.”

Daar houdt zijn strijd niet op. Ook bestuurders moeten elke dag gewezen worden op de natuur. Die is volgens Franke van der Laan zo rijk dat je die best als City-marketing kunt inzetten.

“Haarlemmermeer lijkt voor de buitenwereld een gemeente waarin alleen gebouwd wordt. Maar er is hier wel degelijk heel veel groen met een gevarieerd aanbod aan flora en fauna. Ik kan wat dat betreft nog wel honderden columns schrijven naast de honderden die er al in de krant hebben gestaan. Mijn missie is nog lang niet ten einde. Er komt zeker een nieuw boek. En nog veel meer.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie