Actieplan voor beter klimaat

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Tuning zei dat de doelstellingen van het beleid erg ambitieus zijn, maar haalbaar. Bovendien is een breed front nodig om de verslechtering van het klimaat te keren. De aarde warmt op, de zeewaterspiegel stijgt en de ijskappen smelten. De mens kan daar iets aan doen. “Dit is geen ver-van-mijn-bed-show. Alles wat we kunnen doen, moeten we doen en dat is heel veel”, aldus de wethouder.

Milieuwethouder Tuning: “Alles wat we kunnen doen, moeten we doen.” HOOFDDORP - De uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 moet in Haarlemmermeer in 2020 met dertig procent zijn gedaald ten opzichte van 1990. Bovendien is de opzet dat dan 20 procent van alle energie duurzaam is opgewekt. Dat zijn de doelstellingen van het gemeentelijke Klimaatbeleid 2009-2020, dat milieuwethouder Herman Tuning dinsdag heeft gepresenteerd.

Wat Herman Tuning betreft is niet alleen de overheid aan zet, maar wordt ook een beroep gedaan op de bevolking, bedrijven en organisaties. “We doen uiteraard ons stinkende best om de doelstellingen te halen, maar we kunnen het natuurlijk niet alleen. We hebben de hulp van iedereen nodig om de ambities waar te maken.”

De gemeente heeft een boek met 34 projecten samengesteld. Het college wil er daarvan 22 direct uitvoeren. Het gaat met name om projecten die snel milieuwinst opleveren. Het college zet erop in dat alle gemeentelijke gebouwen in 2015 klimaatneutraal zijn. Bovendien moeten de voertuigen op duurzame brandstof gaan rijden. Anderhalf jaar geleden startte een proef met het rijden op koolzaadolie. Binnenkort wordt bekend of die proef een succes is geweest. Bovendien moet er in de hele polder energiezuinige LED-verlichting komen.

Op dit moment wordt in Haarlemmermeer veel CO2 uitgestoten. “Dat is ook niet verwonderlijk met vier snelwegen én Schiphol binnen de gemeentegrenzen”, vindt Herman Tuning. De gemeente rekent dan ook op de steun van de luchthaven bij uitvoering van het beleid. Schiphol zou de uitstoot van CO2 met 170 tot 275 ton kunnen terugschroeven. “Dat is ongeveer de helft van onze doelstelling”, aldus wethouder Tuning.

Schiphol heeft in een eigen milieuplan al aangegeven mee te willen werken. Er is een proef gestart met een elektrische auto, veel voertuigen rijden op biodiesel en de luchthaven wil een eigen windmolenpark. Ook wil Schiphol het wegbrengen en ophalen van vliegpassagiers terugdringen. Tuning zei waar mogelijk met Schiphol samen te werken.

Verder komt er een Klimaatfonds, waarmee inwoners subsidie krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers en kleine windturbines. Ook kunnen inwoners die hun hun woning duurzaam verbouwen gebruik maken van een gunstige lening.

Ook gaat de gemeente onderzoeken of er een nieuwe energiebedrijf kan worden opgezet dat uitsluitend duurzame energie levert. Dat is vooral van belang voor agrarische bedrijven en de glastuinbouw. Gedacht wordt aan het gebruik van restwarmte en zogeheten blue energy, waarbij energie wordt opgewekt door de combinatie van zoet en zout water.

De gemeente wil ook samen met grote bedrijven als TNT en KLM een lokaal fonds opzetten waaruit bomen kunnen worden geplant ter compensatie van vervuilende vliegreizen.

Het pakket maatregelen gaat tot 2011 zo’n 3,4 miljoen euro kosten. De gemeenteraad bespreekt het actieplan nog voor de zomer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie