Gemeenteraad akkoord met meer camera’s op Schiphol

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Het nog vertrouwelijke plan voor meer camerabeveiliging op de luchthaven was vorige maand uitgelekt via De Telegraaf. Raadsleden reageerden daar tijdens de vergadering ontstemd op. Volgens VVD-fractieleider Henk Kuipers is dat typisch een geval van eens en nooit meer. Ook burgemeester Theo Weterings betreurde de gang van zaken.

Cruciale plekken op luchthaven worden permanent in de gaten gehouden HOOFDDORP - De gemeenteraad heeft er vorige week mee ingestemd dat het cameratoezicht op Schiphol wordt uitgebreid. De uitbreiding houdt in dat cruciale plekken op de luchthaven voortdurend met camera’s in de gaten worden gehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft daar geen toestemming meer voor te geven.

De gemeenteraad heeft burgemeester Weterings al in 2007 toegestaan om camera’s in te zetten als de openbare orde daarom vraagt. Voorwaarde daarbij was wel dat het middel van cameratoezicht ‘terughoudend’ zou worden ingezet. Sommige raadsfracties vroegen zich vorige week af of met dit concrete plan wel aan die voorwaarde is voldaan.

Eén van de twijfelaars was GroenLinks. Fractievoorzitter Peter Boerman vroeg zich af of de extra camerabewaking zoveel zal opleveren. Volgens hem helpen camera’s niet echt als er terrorismedreiging is. “In Londen zijn ook veel bewakingscamera’s en toch heeft dat de aanslagen daar niet kunnen voorkomen.” Volgens Boerman is permanent toezicht een te zwaar middel.

Ook PvdA-fractievoorzitter Bert van der Vliet was kritisch. Hij vroeg zich af waarom de NS niet meedoet aan het gezamenlijke project. Burgemeester Weterings antwoordde hem dat hij op zijn wenken wordt bediend, omdat er overleg gaande is dat ook de NS gaat meedoen.

HAP-raadslid Peter van Groenigen wilde weten of we nu op Schiphol dezelfde taferelen mogen verwachten als kort geleden in Amsterdam, waar “een inwoonster van Volendam en een inwoner van Madrid” (Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder-redactie) samen zoenend in een parkeergarage zijn opgenomen met een bewakingscamera. De beelden zijn voor veel geld verkocht aan aan het tv-programma RTL Boulevard.

Weterings zei daarop dat je dat nooit helemaal kunt uitsluiten, maar dat alle deelnemers aan het project groot belang hechten aan de privacy. De burgemeester benadrukte dat het extra cameratoezicht van belang is voor de bestrijding van drugscriminaliteit, dreiging van terrorisme en verstoring van de openbare orde.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie