Hanenpoot

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Op dit moment staat de Europese Hanenpoot op het punt om in bloei te komen. De hanenpoot is een gras dat in veel openbaar plantsoen en in tuinen voorkomt en daar tot een ware plaag kan uitgroeien. De plant kan meer dan 1 meter hoog kan worden. Hoewel de plant in stevige pollen kan groeien en een groot wortelstelsel heeft, is het een eenjarige plant.

Het is een typische pioniersoort, die wacht op de warmte van juni om met zijn groei te beginnen. Net als maïs is het gezegend met een zeer snelle groei (C4-type), waardoor hij een komeetachtige ontwikkeling heeft (op kale grond in juni). De naam hanenpoot komt van het feit dat veel kiemplantjes uitbotten in een rozet van drie takken, één lange vooruit en twee kort aan de zijkant (zie foto). Dit lijkt inderdaad wel op de poot van een kip. Een dergelijk rozet kan overigens ook wel twintig takken krijgen. Door de enorme groeikracht drukt dit rozet andere planten in de omgeving weg. Een tweede nadeel is dat het wel lijkt of alle zaad dat de plant produceert, uitgroeit tot een nieuwe plant.

Bijzonder: Hanenpoot is niet alleen de naam van dit gras. Deze naam werd in het verleden aan meer (niet erg gewenste) planten gegeven., b.v aan een ander tuingewas: zevenblad.

Door zijn C4-stofwisseling is dit gras ongevoelig voor veel bestrijdingsmiddelen. Indien dit plantje in uw moestuin of plantsoen voorkomt, is dit het moment (voor het zaad zet) om te wieden voor het volgend jaar in dubbele aantallen op nog meer plaatsen opduikt.

Waar: Hanenpoot komt oorspronkelijk uit Europa en Azië. Als meelifter met menselijk transport komt de soort nu voor in alle werelddelen met een gematigd of warmer klimaat, maar de soort schijnt in grote delen van tropisch Afrika te ontbreken (te arme grond?) . De plant prefereert akkers (vooral rijkbemeste maisakkers, maar ook tussen bieten en aardappels), (moes-)tuinen, wegbermen, plantsoenen, boomspiegels, halfverhardingen, in de voegen van bestrating, op plekken waar veel mest is terechtgekomen en op stortterreinen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie