Kerkenband met Tsjechische vrienden verder verstevigd

2 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Sinds 1990 bestaat er al een kerkenband tussen de Evangelische Kerk en de PKN-gemeente. En elk jaar daarna vindt er een uitwisseling plaats. Het ene jaar rijdt een Tsjechische delegatie naar Hoofddorp, het andere jaar maken de Hoofddorpers de reis van ongeveer 950 kilometer naar Mlada Boleslav. Bij elke ontmoeting wordt er gesproken over geloof en geloofszaken, is er een recreatief programma en worden meerdere leden van de kerkgemeente gevraagd of ze gastgezin willen zijn, willen rijden of een (warme) maaltijd willen verzorgen. Het officiële deel bestaat elke ontmoeting uit een gesprek over een ‘geloofszaak’. Zoals ‘hoe geven wij het geloof door aan onze kinderen?’ en ‘hoe kan ons geloof groeien?’

Praten over Calvijn en andere geloofszaken HOOFDDORP - Vier dagen van huis, ongeveer 1.900 kilometer rijden met drie auto’s en weinig slaap. Maar daartegenover staan wel een goed gesprek, veel plezier en een opnieuw verstevigde band tussen twee kerkgemeenschappen: die van de Evangelische Kerk der Boheemse Broeders in het Tsjechische Mlada Boleslav en de PKN-gemeente Hoofddorp.

Dit jaar was het de beurt aan de Hoofddorpers om in de auto te stappen, op voorstel van de Tsjechen was als gesprekthema gekozen voor de vraag ‘welke invloed heeft Calvijn op onze kerk en onze geloofsbeleving?’ De groep bestond uit veertien personen, leden van de verschillende protestantse kerken in Hoofddorp.

Donderdagochtend om 5 uur stond de groep klaar bij Het Brandpunt aan de Hoofdweg, zondagavond was de groep weer rond 24 uur terug. Tussen die twee tijdstippen in werd er 950 kilometer heen en terug gereden, werd er geslapen bij gastgezinnen, werd er samen gegeten, werd er veel met elkaar gesproken, werd een bezoek gebracht aan een zilvermijn in Kutna Hora, werd een jaarmarkt bezocht, was er op zondag een gezamenlijke dienst in de historische Havelkerk en werd er op zaterdagmiddag uitgebreid van gedachten gewisseld rondom het thema Calvijn.

Dominee Vaclav Hurt liet daarbij weten een grote voorstander te zijn van de ‘Calvinistische’ manier van kerkdienst vieren: sober, met veel zingen, in een eenvoudig ingericht kerkgebouw, met een zwarte stola om de schouders en vooral prekend vanuit het Oude Testament. Het leverde boeiende gesprekken op over traditie, kerkgang door jongeren en vernieuwingen.

Het Tsjechië Comité bestaat volgend jaar 20 jaar. Dan komen de Tsjechen op bezoek.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie