‘Konijnen zijn ware plaag op begraafplaats De Wilgenhof’

2 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Dit tot groot verdriet van mevrouw Vermolen van der Hoeven die regelmatig het graf van haar zoon bezoekt. Zij kwam enkele dagen geleden zo’n vijftig konijnen tegen op de begraafplaats, maar weet zeker dat het er veel meer zijn. “Ik heb inmiddels andere bezoekers van de begraafplaats gesproken en die hebben het zelfs over drie- tot vierhonderd konijnen. Die beesten vreten alles kaal en graven overal gangen. Het is heel triest om te zien dat de laatste rustplaats van je geliefden zo vernield wordt.”

Gemeente is nog in overleg over passende oplossing HOOFDDORP - De begraafplaats op de hoek van de Hoofdweg Westzijde en Vijfhuizerweg, De Wilgenhof, heeft te maken met een konijnenplaag. De dieren huppelen vrolijk rond, graven gangen en vreten de beplanting aan. En de bossen bloemen die bezoekers neerleggen.

In een poging aandacht voor het probleem te krijgen én een oplossing heeft zij zich gericht tot de krant. Die legt het probleem voor aan gemeentewoordvoerder Marten Schwandt. Die reageert opvallend kort via de mail. “U bent iets te vroeg met uw vragen over een oplossing. Daarover zijn we met het Ministerie van LNV in overleg.” Via de telefoon voegt hij er aan toe dat het probleem bekend is. “Afschieten is geen oplossing. En we hebben met meerdere partijen te maken. Dus het zal nog wel wel even duren voordat we dit probleem kunnen oplossen.” Hij verwacht dat dat pas na de zomer te verwachten is.

Het probleem van konijnen op begraafplaatsen is overigens niet uniek. Zeker in landelijke omgevingen waarin het konijn van nature voorkomt, hebben beheerders van begraafplaatsen met overlast te maken. Die overlast bestaat uit het aanvreten van planten die op en rond de graven staan en het graven van gangen, waardoor er schade aan gedenktekens ontstaat. De oplossingen variëren van het inzetten van fretten, in één keer alle dieren afschieten, regelmatig jagen of zelfs de konijnenziekte verspreiden. Afschieten wordt meerdere keren genoemd als oplossing, ook al is daar wel een ontheffing van de Flora- en Faunawet voor nodig.

De gemeente Laren doet het weer heel anders. Die plaatsen op hun site de tekst: ‘De begraafplaats grenst aan het natuurgebied en er komen dan ook veel konijnen voor. Deze willen de beplanting nog wel eens aanvreten. Als u wilt weten wat de konijnen niet opeten kunt u dit vragen aan de beheerder van de begraafplaats.’

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie