Hongerwesp

16 juli 2009 om 00:00 Nieuws

We kennen in Nederland zo’n 200 vogelsoorten, zo’n 1500 hogere planten maar enige tienduizenden insectensoorten. En de zomer is hun favoriete periode van het jaar. Het fascinerende van insecten is dat ze een gigantische mate van variatie vertonen. Dat komt omdat het in de insectenwereld nog net zo is als bij de mens in de oertijd: eten of gegeten worden. De druk om zich op de een of andere manier weer net weer even anders te onderscheiden en daarmee stand te houden in deze wrede wereld heeft tot een onwaarschijnlijke variatie aan levensvormen geleid. En natuurlijk is weer een insectenhotel de beste plek om vreemde creaturen zoals de hongerwesp te ontdekken en in zijn gedrag te volgen. De hongerwesp is een sluipwesp met een bijzondere vorm. De aanhechting van het achterlijf aan het borststuk is bij dit genus aan de bovenzijde; normaal is dat aan de onderkant. Het achterlijf wordt meestal scheef gestrekt omhoog gehouden. Deze wespen hebben ook opvallend verdikte achterschenen en drie rode bandjes op het achterlijf. Zonder de legboor zijn ze ongeveer 10-16 mm lang. Er zijn twee vrij algemene hongerwespensoorten. Ze hebben geen Nederlandse namen: Bij Gasteruption jaculator (foto) is de legboor 12-20 mm lang, bij G. assectator slechts 1-3 mm. De volwassen wespen fourageren op bloemen voor nectar en stuifmeel. Zij vliegen van juli tot september.

Bijzonder: De hongerwesp heeft diverse gastheren bij zowel bijen- als wespensoorten, o.a. parasiteert zij op het broed van maskerbijen, tronkenbij en pottenbakkerswespen. De wesp legt haar eitje in de broedcel op de larve van de gastheerbij. Het eitje komt uit en de maskerbijlarve wordt geheel opgevreten, maar dat is meestal nog niet genoeg. De wesplarve zoekt zich een weg naar een volgende cel en consumeert ook daar de bijenlarve. In de broedcel van de gastheer wordt de cocon van de wesp gemaakt en daaruit verpopt de wesp later.

Waar: In De Heimanshof zijn alle twee in Nederland aanwezige soorten te zien. Uit Europa zijn 30 en uit de hele wereld circa 400 soorten hongerwespen bekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie