Rivierdonderpad

23 juli 2009 om 00:00 Nieuws

De rivierdonderpad is een klein visje met een opmerkelijk uiterlijk. Opvallend zijn z’n dikke, platte kop met een brede bek en dicht bij elkaar staande ogen bovenop. Deze kop kan hij alle kanten op draaien, wat zeer ongebruikelijk is bij vissen. Zijn voedsel bestaat geheel uit kleine ongewervelde diertjes. In de paaitijd maken de mannetjes een nestholletje waarin de vrouwtjes haar eieren afzetten, die vervolgens door het mannetje bevrucht én bewaakt worden. Ook waait hij, net als de stekelbaars, het legsel zuurstofrijk water toe. De rivierdonderpad wordt tot 15 cm lang en kan 5 jaar oud worden. De vis heeft geen zwemblaas waardoor hij schokkend zwemt.

Het zijn echte bodemvissen die zich overdag verschuilen tussen stenen en planten en ‘s nachts tevoorschijn komen om te jagen. Daarbij liggen ze bewegingsloos op de bodem of op een steen, vertrouwend op hun schutkleur, om pas in actie te komen als er een prooi vlakbij is. Door dit gedrag zijn ze ook moeilijk door grotere roofvissen te zien. En mocht hij toch door een roofvis worden ontdekt, dan is hij door zijn gestekelde rugvin en stekels opzij van de kop voor roofvissen geen aantrekkelijke prooi.

Bijzonder: De rivierdonderpad komt steeds minder voor in Nederland. Boosdoener is de grondel, een uit Midden-Europa afkomstige vissoort. Grondels en rivierdonderpadden leven beiden op de bodem en beconcurreren elkaar om voedsel. De rivierdonderpad delft daarbij het onderspit. Dat is jammer omdat de soort juist weer in opkomst was door de warme zomers in de jaren negentig en de verbetering van de waterkwaliteit. De grondels zijn in een paar jaar tijd naar de Nederland gekomen via het Rijn-Donaukanaal en in ballastwater van schepen. De rivierdonderpad staat op de Rode Lijst vermeld als “thans niet bedreigd”. Hij is familie van de zeedonderpad , die veel in de Zeeuwse Delta voorkomt en van de tropische schorpioenvissen en koraalduivels.

Waar: Eén soort rivierdonderpad komt samen met de beekforel voor in snelstromende wateren. Een tweede soort komt voor in langzaam stromend of stilstaand water. Ook in de Haarlemmermeer is deze soort aangetroffen en wel in de sloten in Burgerveen langs de dijk van de Westeinder. Grote populaties leven in het IJsselmeer, in het Noord-Hollands Plassengebied, en zijbeken van de Waal, IJssel en Maas.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie