Opnieuw paalzitten voor het goede doel

30 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Het terrein naast De Bolle Olifant aan de Venneperweg ligt er dinsdag 28 juli wat verlaten bij. De vier palen met daaraan het sponsorbord (“met dank aan Houthandel Getsewoud”, laat Freddy Scheffer nog even weten) vallen daarom goed op. Ook al moet er nog het een en ander aan gebeuren, zoals het plaatsen van een huisje, waar volgens initiatiefnemer Freddy Scheffer donderdagmiddag aan wordt begonnen.

NIEUW-VENNEP - De vier palen met een ‘vloer’ staan er al en de vier deelnemers zijn inmiddels ook bekend: Paula Bus, Gerard Sessink, Bert den Elzen en John van Overveld. Zij gaan vanaf zondag 2 augustus proberen winnaar te worden van de tweede editie van het Haarlemmermeerse kampioenschap paalzitten.

De vier deelnemers komen net uit het café, op weg naar het Adamas Inloophuis om met Lily Nieuwenhuizen en het Inloophuis zelf kennis te maken. Ze hebben er zichtbaar zin in en poseren maar al te graag voor hun tijdelijke woonplek. Ook al weten ze nu al dat het geen eenvoudige opgave is om zo lang mogelijk te blijven zitten op een hoog boven de grond geplaatste vloer van ongeveer twee bij twee meter. Het zijn respectievelijk Paula Bus (56), Gerard Sessink (43), Bert den Elzen (45) en John van Overveld (45) die mee gaan doen aan de Haarlemmermeerse kampioenschappen paalzitten. Alleen Gerard Sessink heeft ervaring, want hij deed vorig jaar al mee met de eerste editie. Hij moest voortijdig opgeven, omdat hij last kreeg van zijn rug. Hij hield het overigens nog wel negen dagen vol.

Zondagmiddag 2 augustus beklimmen ze de paal om er voorlopig niet af te komen. Elk uur hebben ze vijf minuten ‘rust’, die ze mogen opsparen tot maximaal dertig minuten. Maar daar ligt dan ook wel de grens. Hoe ze de tijd op de paal doorbrengen, dat is aan de deelnemers zelf. Een boek lezen, met voorbijgangers praten, discussiëren met bezoekers van het terras van De Bolle Olifant, rusten en slapen. Dat wordt het ongeveer. Meteen je ervaringen vastleggen op een laptop mag niet, want die is verboden. En ook constant aan de mobiele telefoon ‘hangen’, is ook niet toegestaan.

Je hond meenemen mag weer wel. Paula Bus neemt namelijk haar Jack Russel mee de paal op. Het uitlaten van haar hond wil ze graag overlaten aan bezoekers van De Bolle Olifant of voorbijgangers die daar dan meteen voor betalen.

Waar de deelnemers het meest tegenop zien, hebben ze inmiddels laten weten, is de nacht. Want hoe vind je een goede slaaphouding op zo’n klein oppervlak?

Ondanks die vooruitzichten houden ze de moed er in. Dat heeft vooral te maken met het doel waarvoor ze gaan paalzitten: de Adamas-kids, die een theaterproductie willen gaan maken.

Het startschot wordt zondag gegeven door de winnaar van vorig jaar: Martel Beekhuizen.

Hij versloeg vorig jaar Rachid Bougafer na zestien dagen en negen uur en twee seconden.

Voor de volledigheid: het wereldrecord staat op naam van de Pool Daniel Baraniuk. Hij hield het maar liefst 196 dagen vol.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie