Landkaartje

30 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Veel mensen denken bij het woord ‘insect’ meteen aan ‘eng’, ‘steekt’ of ‘jeukt’. Dat de meeste insecten eerder een oordeel verdienen als ‘fascinerend’ of ‘nuttig’ heb ik al vaker proberen te onderstrepen en u kunt dit zelf op het insectenpad in het Haarlemmermeerse Bos constateren. Gelukkig zijn er ook insectengroepen die aan dit oordeel ontsnappen en de groep vlinders is er één van. Dat vlinders heel populair zijn blijkt uit de aandacht voor vlindertuinen, maar ook aan de grote aantallen mensen die aan vlindertellingen meedoen. Komend weekend (1 en 2 augustus) is er een grote landelijke tuinvlindertelling waar iedereen aan mee kan doen. Dus zet de vlinderpopulatie van onze polder ‘op de kaart’ en doe mee via www.vlindermee.nl. Eén van de vlinders die u kunt tegenkomen is het landkaartje. Het is een dagvlinder uit de familie van de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. Het landkaartje dankt zijn naam aan het netwerk van lijnen op de onderkant van zijn vleugels (zie foto 1). De waardplant van de rupsen is de brandnetel. De eitjes worden in snoertjes aan de onderkant van de bladeren gelegd. De rups van het landkaartje is zwart met roodbruine doorns. Ook de verpopping vindt op de waardplant plaats. De pop overwintert.

Bijzonder: Het landkaartje komt voor in twee totaal verschillende vormen. De eerste generatie in het voorjaar (eind april tot juni) is oranjerood (zie foto 2) met zwarte vlekken terwijl de zomergeneratie (eind juli tot oktober) zwart is met een witte band (zie foto3) . De zomervorm vliegt op dit moment. Het landkaartje is één van de dagvlindersoorten die de laatste decennia algemener zijn geworden.

Waar: Het landkaartje komt voor in gemengd bos, als daar maar brandnetels staan. Er bestaan trekvlinders (die van Afrika komen), zwerfvlinders (die het hele land doortrekken) en standvlinders. Het landkaartje is van het laatste type en vliegt niet ver van waar hij uit de pop komt. Op De Heimanshof zit er al twee weken een stel op een vaste plaats. Het is een vrij algemeen soort van heel Europa, die het ook in Nederland goed doet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie