40 jaar Kindervakantieweek

6 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het nieuwe schooljaar nadert, dus ook de Kindervakantieweek (KVW). Het evenement, traditioneel verbonden met de laatste week van de zomervakantie, staat op de kalender van 10 tot en met 14 augustus. De locatie is Jeugdland.

‘Weer of geen weer: het was altijd feest’

“We vieren een bijzondere verjaardag”, vertelt Marianne Knorr, zowel voorzitter als secretaris van de organiserende stichting. “Het wordt onze 40e KVW. Dat verdient vanzelfsprekend iets extra’s. We krijgen een waterbaan, sumoworstelen en demonstraties door de brandweer. Verder zijn er onze vaste activiteiten zoals knutselen, muziek en een vossenjacht. En natuurlijk kamperen we een nachtje. Dit jaar staat alles in het teken van een Chinees thema: Sambal (er)bij? Op vrijdag komt wethouder Jeroen Nobel. Neen, dat is niet speciaal vanwege het jubileum, de gemeente komt ieder jaar op bezoek.”

Zelf is zij 27 jaar bij de Hoofddorpse KVW betrokken. “Ik ben er ingerold, zoals zo vaak gebeurt. Mijn buurvrouw zei: We zoeken vrijwilligers, dit is iets voor jou. Ik was zwanger en zei: ach, aan mij heb je nu even niets. Wel hoor, voor onze crèche. Ik besloot eens te gaan kijken. En ik ben blijven kijken.” Aanvankelijk deed ze alleen de crèche. “‘Dat is de opvang voor kleine kinderen, met name van de organisatiemedewerkers. Hoe lang ik dat deed? Zeventien jaar. Daarna werd ik voorzitter en secretaris en hield ik me ook met de activiteiten bezig. Deze KVW wordt mijn laatste. Je moet een keer afscheid nemen en dit vind ik een mooi moment. Ik ga weg met goede herinneringen. Ik heb een prima opvolger in Ivo Koole als voorzitter. Eveline Silvis wordt secretaris. We moeten nog op zoek naar iemand voor de pr en een penningmeester, want Michel en Renske Reddering, die dat de laatste jaren deden, stoppen ook. Verder wil ik Marjolein Haeser noemen, de coördinator van onze vrijwilligers. Want zonder vrijwilligers geen KVW. We kunnen dan ook altijd mensen gebruiken. Ieder jaar bedanken we ze in januari tijdens een speciale avond, waarop we samen eten. Goed voor een echt saamhorigheidsgevoel. Dat hoort erbij.” De laatste KVW’s spelen zich alleen af op Jeugdland. Ook activiteiten in de buurtcentra aanbieden, zoals vroeger, is niet meer haalbaar. Of ze de kinderen anders vindt dan vroeger? “Net zo spontaan, maar mondiger. Dat valt me wel op.”

De leeftijd van de doelgroep ligt tussen 6 en 12 jaar. “Wie altijd heeft meegedaan, net 13 jaar is geworden en het nog steeds leuk vindt, mag komen helpen. Ja, zo krijgen we een kweekvijver voor onze groep vrijwilligers.” Als ze terugblikt, concludeert ze: “Het was altijd een feest, weer of geen weer.” En helemaal afscheid nemen, dat doet ze nu ook weer niet. “Ik kom de komende jaren graag nog op visite. Augustus zonder de KVW, ik kan het me haast niet voorstellen.”

Voor meer informatie: www.kindervakantieweekhoofddorp.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie