Zoetwatergarnaal

6 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Bij garnalen denkt iedereen bijna vanzelfsprekend aan zeewater. Het is echter maar weinig bekend dat er ook zoetwatergarnalen bestaan en zelfs een Europese zoetwatergarnalensoort.

De vondst van een aantal van deze zoetwatergarnalen in een sloot in Burgerveen, bij één van onze Heimansvrijwilligers, was de reden om mij eens in deze soort te verdiepen.

De zoetwatergarnaal kan maximaal 2,5 cm groot worden, maar is meestal tussen de 15 en 20 mm groot. Het garnaaltje wordt meestal niet ouder dan 13-16 maanden.

De voorjaarsgeneratie is al geslachtsrijp na een maand of drie bij 15-17 mm lengte. Deze tweede generatie uit augustus/september plant zich voort rond april/mei van het volgende jaar. Een vrouwtje draagt tussen de 500 en 1.000 eitjes met zich mee tot de larfjes uitkomen.

Bijzonder: Het vinden van zoetwatergarnalen in een waterlichaam is een teken dat het water van goede kwaliteit is, want deze soort is, net als soorten als kokerwormen, eendagsvliegen en waternimfen, erg gevoelig voor vervuiling. De zoetwatergarnaal leeft bij voorkeur tussen oevervegetatie en liefst, maar niet uitsluitend in stromend water.

Waar: De Europese zoetwatergarnaal komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en Noord-Afrika.

Sinds een jaar of honderd wordt hij ook in Nederland en België aangetroffen en sinds kort rukt hij ook op naar het oosten zoals in Tsjechië.

Behalve uit Burgerveen vond ik in onze regio waarnemingen uit de Ringvaart bij Badhoevedorp, de Fortgracht bij Fort Aalsmeer en in andere vaarten en kanalen rond Amsterdam.

De soort lijkt daarom vrij algemeen, maar wordt eigenlijk weinig waargenomen omdat bij inventarisaties grote zoete wateren niet vaak bemonsterd worden en omdat hij net als zijn zeewaterverwanten doorzichtig is en daardoor weinig opvalt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie