Wormkruidzijdebij

13 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Sinds kort bloeit het boerenwormkruid. Dat is een plant uit de composietenfamilie (waar ook margriet, madeliefje en paardenbloem bij horen), die zijn lintbloemen heeft afgeschaft en alleen zijn gele nectar- en stuifmeelbloemhoofdjes heeft overgehouden. Deze plant is de waardplant van een soort solitaire bij, die om die reden ook nu pas verschenen is op de insectenhotels in De Heimanshof. Hij is op dit moment zelfs bijna de enige bijensoort die druk nesten aan het bouwen is. Zijdebijen hebben in verhouding een korte tong en een niet echt goed ontwikkeld verzamelapparaat voor het vervoer van stuifmeel: gewoon vrij los in de haren aan de achterpoten (zie foto). De soort nestelt van nature in vrij harde leem- en zandwanden en maakt daarin nestgangen tot zo’n vijf cm diep. Deze zijn min of meer horizontaal en soms vertakt. Vaak liggen honderden of zelfs duizenden nestopeningen dicht bij elkaar. Ze hebben stevige kaken waarmee ze zelfs in zachte steensoorten een nestgang kunnen uitkauwen. Een nestblok met gaten van zes mm is ook aantrekkelijk. De larven overwinteren als ‘rustlarve’ in een cocon en verpopping vindt plaats in het voorjaar.

Bijzonder: De bij volgt in de insectenhotels in De Heimanshof de metselbij (maart – juni), en de behangersbij (juni-juli) op, die respectievelijk hun larven beveiligen met propjes klei en met stukjes blad, waarmee het hele hol kunstig bekleed wordt. De zijdebij heeft weer een andere manier om zijn jongen te beschermen tegen rovers: ze bekleden de nestgang met een via een mondklier geproduceerde vloeistof. Deze bekleding lijkt op cellofaan, wat een zijdeglans geeft.

Waar: De bijen hebben een voorkeur voor zonnige, zandige of lemige steilwanden, zoals in groeven, langs grindafgravingen of holle wegen. Het is de meest algemene soort van de tien zijdebijen die in Nederland en België voorkomen. De wormkruidzijde komt vooral voor op de hogere zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland en is in het westen zeldzamer. Natuurlijk moet er boerenwormkruid in de buurt staan. De bijen komen voor in De Heimanshof

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie