Wethouder Nobel vindt weerstand tegen diftar ‘een beetje jammer’

20 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

De plannen voor diftar zijn het afgelopen halfjaar bijna niet van de politieke agenda geweest. Zowel binnen als buiten de gemeenteraad ontstond er veel verzet. Wethouder Nobel wijt dat onder meer aan de communicatie naar buiten toe. “Als college hebben we december vorig jaar al een besluit genomen over diftar, terwijl de gemeenteraad pas een halfjaar later een beslissing heeft genomen. Dat heeft te lang geduurd. Daardoor is het allemaal gaan zoemen. Er is een heel verkeerd beeld ontstaan over diftar.”

“Scheiden afval pas echt succesvol na invoering nieuw systeem” HOOFDDORP - Een nipte meerderheid in de gemeenteraad ging er vorige maand mee akkoord dat er volgend jaar een proef start met het nieuwe systeem voor afvalinzameling, kortweg diftar. Alleen de coalitiepartijen VVD, PvdA en Groen-Links stemden voor, de voltallige oppositie was tegen. Wethouder Jeroen Nobel van Beheer en Onderhoud vindt die politieke weerstand ‘een beetje jammer’. “Ik hoop dat die houding zal veranderen... “

Volgens Nobel zijn bij de discussies in de gemeenteraad niet altijd de juiste argumenten over tafel gekomen. “Ik geloof dat het Fractie van der Linden was die tijdens het laatste debat zei dat er uit onderzoek is gebleken dat er na invoering van diftar in Antwerpen veel groenafval in het toilet wordt gedumpt. Nou, dat raad ik niemand aan. Je afvoer raakt erdoor verstopt en je moet een dure loodgieter laten komen.”

De wethouder stelt verder vast dat met name de HAP haar houding tegenover diftar gaandeweg drastisch heeft veranderd. “Ze zaten er aanvankelijk heel anders in. Nu willen ze opeens alleen maar ‘flankerende maatregelen’ om het huisvuil beter te scheiden. Dat is vragen om het onmogelijke.”

Volgens Jeroen Nobel kom je er niet met alleen wat extra maatregelen. “Je zal allereerst iets aan containermanagement moeten doen. In de praktijk blijken nogal wat bedrijven mee te liften met de inzameling voor burgers. Daarnaast hebben sommige inwoners een 240 liter-bak, terwijl ze voor een 120 liter-bak betalen. Die foutmarge ligt tussen de veertien en zestien procent. Met het geld dat dit oplevert, kun je weer wat extra’s doen.”

Nobel vindt dat Haarlemmermeer voorop moet lopen bij het beter scheiden van afval en wil dat ook faciliteren. Zo zijn de oranje bollen voor kunststof een succes. Onderzocht wordt nog of die inzameling ondergronds kan gebeuren. Verder zijn kort voor de zomer op 56 plekken in de gemeente zogeheten blipverts geplaatst, apparaten waar inwoners hun overtollige mobieltjes, cartridges, cd’s, adapters en lampen in kunnen gooien. De eerste resultaten zijn veelbelovend. In de maand juli, toch bij uitstek een maand waarop veel mensen op vakantie zijn, zijn bijna 3.000 cd’s, 265 mobieltjes, 1.435 cartridges en ruim duizend (spaar)lampen ingezameld.

Critici van diftar menen dat inwoners hun afval ook heel goed kunnen scheiden zonder een peperduur systeem in te voeren. Jeroen Nobel bestrijdt dat. “In Haarlemmermeer zitten we nu nog onder het landelijk gemiddelde. Dat kan dus beter. Diftar werkt, zo blijkt ook uit cijfers van SenterNovem en Afvalzorg Nederland.”

Tegenstanders stellen ook dat diftar het dumpen van afval in de hand werkt. “Ik wil dat argument niet bagatelliseren, maar in Apeldoorn bleek het verhaal over massadumping van afval in de omringende bossen door inwoners vlak na de invoering van diftar niet te kloppen. Na onderzoek ging het vooral om bedrijfsafval. Het geeft wel aan dat flankerend beleid zoals toezicht nodig is en dat zit ook in onze plannen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie