Kerkelijk seizoen start met Calvijn in woord en muziek

3 september 2009 om 00:00 Nieuws

Dit jaar is dat op zondagmiddag 6 september, ook weer in de Marktpleinkerk, van 16 tot 17 uur. Sprekers zijn het lutherse echtpaar Burger-Hascher, actief in protestantse Hoofddorp. Eerst zal prof. dr. Christoph Burger, kerkhistoricus aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam, een overzicht geven over Calvijns levensloop. Daarna zal dr. Ulrike Hascher-Burger, als musicologe verbonden aan het onderzoeksinstituut OGC van de Universiteit Utrecht, met een verhaal én muzikale voorbeelden zichtbaar en hoorbaar maken hoe Calvijn zelf zijn psalmen liefst hoorde. Voor velen zijn de Urker vissers die psalmen op hele noten zingen het beeld geworden van het calvinisme. In Calvijns tijd klonken ze echter heel anders. Ulrike Hascher-Burger zal dat met voorbeelden demonstreren.

HOOFDDORP - Twee jaar geleden, in 2007, opende Jacobine Geel van IKON- en NCRV-tv het kerkelijk seizoen met een verhaal over de rol van religie en kerk in de samenleving’. Vorig jaar was burgemeester Theo Weterings de spreker. Hij vroeg de protestantse kerkleden ‘What can you do?’ Dit jaar verzorgt het echtpaar Burger-Hascher een tweeluik over Calvijn.

Deze aandacht voor Calvijn heeft te maken met het Calvijn-jaar, dat protestantse kerken over de hele wereld vieren. In 2009 is het 500 jaar geleden dat de naamgever en grondlegger van het calvinisme in Noyon (Frankrijk) geboren wordt als Jean Cauvin. In Nederland is zijn beeld vooral bepaald door subjectieve verhalen. Schrijvers als Maarten ’t Hart maken hem en zijn gedachtegoed verantwoordelijk voor alles wat er naar hun mening mis is met Nederland en zijn bewoners. Calvinistisch krijgt dan de klank van ‘steil, bekrompen, gierig, achterdochtig, ouderwets, fanatiek godsdienstig, fatsoensrakkerig en acultureel’.

Christoph Burger wil een andere lijn laten zien: deze reformator heeft vanuit het Zwitserse Genève zijn stempel gedrukt op de wijze waarop miljoenen mensen hun christelijk geloof vormgaven. Zo wees Calvijn hen een goede weg hoe de Heilige Schrift te verstaan en hoe zijn geloof in de praktijk te brengen.

Als afsluiting speelt, aan het eind van die week, op zaterdag 12 september, Kees Posthumus de voorstelling ’Calvijn op bezoek’. Dat is een theater-monoloog met zeven belangrijke momenten in Calvijns leven. Na afloop kunnen bezoekers in gesprek met de acteur. Deze activiteit vindt ook plaats in de Marktpleinkerk en wel op zaterdag 12 september om 20.15 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie