Kruisweg mogelijk tijdelijk weer twee richtingen

10 september 2009 om 00:00 Nieuws

Vorige maand nog wandelden de burgemeester, wethouders, raadsleden en winkeliers door het centrum om zelf te ervaren hoe de eerste fase van het VCP is uitgepakt. Die is volgens de winkeliers desastreus. Reden voor Winkeliersvereniging Hoofddorp Winkelstad en ondernemersvereniging Ondernemend Hoofddorp om via een enquête in kaart te brengen hoe groot nu de omzetdaling precies is. Wat bleek: bij meer dan 25 procent van de ondervraagden is de nood meer dan hoog. Ten opzichte van het landelijke beeld is er een extra omzetdaling die veroorzaakt wordt door het VCP. Na een brandbrief aan verantwoordelijk wethouder Herman Tuning volgde op uitnodiging van de wethouder afgelopen vrijdag een gesprek met een delegatie van de Winkeliersvereniging. Marco van der Weijden, secretaris, overhandigde de wethouder de uitslag van de enquête. “Code Rood”, stelde Van der Weijden. “Want voor veel winkeliers is het van levensbelang dat er op korte termijn iets gaat veranderen.”

Hoofddorp Winkelstad presenteert nieuw VCP HOOFDDORP - Het gaat bepaald niet goed met de winkeliers in centrum Hoofddorp die zelfs spreken van ‘Code Rood’. Dat hebben zij laten weten tijdens een onderzoek. Volgens de ondervraagde ondernemers zijn er twee doorslaggevende oorzaken: het Verkeers Circulatie Plan (VCP) en de huidige crisis. Reden voor de ondernemers een brandbrief naar wethouder Tuning te sturen. Afgelopen vrijdag volgde een gesprek.

De uitslag van de enquête werd vergezeld met een voorstel hoe het VCP aan te passen. In het plan van de winkeliers kan verkeer uit de richting Nieuw-Vennep weer rechtdoor over de Hoofdweg naar de Kruisweg. Daarmee komt dan wel linksafslaand verkeer vanaf het Burgemeester van Stamplein te vervallen. Maar door in de parkeergarage Vier Meren automobilisten al naar een bepaalde uitgang te verwijzen, hoeft dat volgens de plannenmakers geen probleem op te leveren. Een ander voorstel is de rijrichting van de Kruisweg om te draaien. Met het voorstel van Hoofddorp Winkelstad en Ondernemend Hoofddorp wordt een binnenring gecreëerd, met een rijrichting met de klok mee. Indien men de ring volgt komt men uiteindelijk zeven parkeergarages/-terreinen tegen. Mogelijk zou hiermee zelfs het kostbare PRIS-systeem overbodig worden, mits alle toegezegde toekomstige parkeerplaatsen ook daadwerkelijk en tijdig worden gerealiseerd. Bezoekers hoeven dan niet overbodig te blijven circuleren om (snel) een parkeerplek te vinden. Het grote voordeel van dit nieuwe VCP-plan is, aldus de opstellers, dat de doelgroep die komt winkelen hiermee voldoende gelegenheid wordt geboden om te parkeren; de doelgroep die de weg weet in het dorp, zal minder geïrriteerd raken omdat dit plan veel logischer is. Belangrijk hierbij is wel dat middels duidelijke bebording vroegtijdig de P-route wordt aangegeven.

Wethouder Tuning deed de toezegging te willen overwegen middels een tijdelijke verkeersmaatregel de Kruisweg gedurende de rioolwerkzaamheden weer voor twee richtingen open te stellen. Tevens gaf de wethouder aan regelmatiger met de winkeliers de stand van zaken te willen bespreken. De reeds in het leven geroepen Werkgroep Bereikbaarheid & Parkeren, met vertegenwoordigers van gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren zou zich hiervoor uitstekend lenen.

Binnenkort gaat het college met de gemeenteraad de eerste fases van het VCP evalueren. “Ik neem dit voorstel zeker mee in de evaluatie”, beloofde de wethouder. “Aan de hand van de evaluatie kan het VCP, indien nodig, worden bijgesteld.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie