Nieuwe groep gebruikers HaarlemmermeerPas

10 september 2009 om 00:00 Nieuws

De HaarlemmermeerPas werd in 2005 als proef ingevoerd. De pas geeft korting op tal van evenementen op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Ook kunnen minima korting krijgen op contributie van sportclubs. Van de ruim 4.500 huishoudens met een minimuminkomen hebben er nu ongeveer 2.700 een HaarlemmermeerPas. Daar zijn de ruim zeshonderd nieuwe gebruikers nog niet bij. Hoewel het bereik van de kortingspas dus gestaag toeneemt, valt het gebruik tot nu toe erg tegen. Veel eigenaren laten de pas ongebruikt in de kast liggen, zo blijkt. Om het gebruik te laten toenemen heeft het college voor de zomer laten onderzoeken of de HaarlemmermeerPas geen commerciële pas kan worden voor alle inwoners. De uitkomst van het onderzoek bleek negatief. Er is geen draagvlak voor een commerciële pas bij ondernemers, inwoners en instellingen, zo luidt de conclusie. De gemeenteraad besprak vorige week wat er nu verder moet gebeuren. Zonder uitzondering stelden de partijen dat er moet worden doorgegaan met de HaarlemmermeerPas totdat er een alternatief is. De fracties strooiden met ideeën.

HOOFDDORP - De HaarlemmermeerPas, de kortingspas voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk minimum, wacht mogelijk een grote groep nieuwe gebruikers. Bij de gemeente is een bestand opgedoken met 612 adressen van inwoners die in aanmerking komen voor de Pas. Dat zei wethouder Tom Horn van Sociale Zaken vorige week tijdens een discussie in de gemeenteraad over de toekomst van de HaarlemmermeerPas.

Zo opperde VVD-raadslid Hans van Bijsterveldt het plan om aan minima voortaan kortingscoupons te verstrekken. PvdA-raadslid Wil Landzaat lanceerde het idee om de pas gratis aan alle mantelzorgers te geven. Zij vond het jammer dat de commerciële opzet van de HaarlemmermeerPas er niet inzit en rekende dat vooral de winkeliers aan. Volgens het raadslid zijn de middenstanders bang voor de stigmatiserende werking van de pas.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie