Meerderheid gemeenteraad wil meer geld voor lokale tv

10 september 2009 om 00:00 Nieuws

De lokale omroep krijgt sinds 2005 subsidie van de gemeente om via radio, televisie en internet programma’s te brengen over uiteenlopende Haarlemmermeerse zaken. De VVD was destijds tegen steun aan de omroep, omdat ze vond dat er geen publiek geld moet worden uitgegeven aan een taak die ook heel goed door een private partij kan worden gedaan. In dat verband viel meermalen de naam ‘staatsomroep’.

HOOFDDORP - Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat de lokale omroep Meeromroep extra subsidie moet krijgen om goede lokale televisieprogramma’s te maken. Dat bleek vorige week tijdens een debat over de subsidiëring voor de Meeromroep in de komende jaren. De voorstanders van een extra subsidie willen dat volgende week met een motie mogelijk maken.

Meeromroep heeft na een aarzelende start inmiddels veel waardering gekregen. Vriend én vijand zijn het erover eens dat de omroep een gedegen programmering heeft weten te realiseren. Meeromroep werd dit jaar zelfs uitgeroepen tot beste lokale omroep van Nederland. De televisietak staat echter nog in de kinderschoenen. Als er meer tv-programma’s dienen te worden gemaakt, dan is er flink meer geld nodig: zo’n 180.000 euro per jaar.

Mediawethouder Herman Tuning vindt het veel te vroeg om die rekening op het bordje van de gemeente te leggen. Ook hij is goed te spreken over wat de Meeromroep tot nu toe heeft bereikt, maar volgens hem is de omroep nog niet alle afspraken uit 2005 nagekomen.

Hij noemde de afspraak dat de Meeromroep een deel van de kosten zelf binnenhaalt en ook laat zien wat het bereik is van de omroep. Dat het college de lokale omroep niettemin goedgezind is, bleek volgens de wethouder uit het feit dat het bereid is de subsidie de komende jaren te verhogen.

De meeste fracties waren het echter niet met Tuning eens. Zij wezen erop dat de Meeromroep heeft aangegeven klaar te zijn voor meer televisieprogramma’s en dat dit niet moet worden gedwarsboomd door geldgebrek. “Deze gemeente en haar inwoners zijn er ook aan toe”, zo stelde CDA-raadslid Steffe Bak.

Evenals in 2005 was VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers het meest kritisch. Hij was geen voorstander van een extra subsidie zolang er geen betrouwbare cijfers zijn over het bereik van de Meeromroep.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie