Toekomst Westflank Haarlemmermeer krijgt vorm

14 september 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP – Met trots presenteerden de vier overheden twee toekomstbeelden voor de Westflank Haarlemmermeer op zaterdag 12 september in het Polderhuis te Hoofddorp. De nieuwe gedeputeerde mevrouw Laila Driessen – zij is voorzitter van het Bestuurlijk Overleg van de Westflank Haarlemmermeer - onthulde een grote maquette van het gebied, samen met wethouder Michel Bezuijen, hoogheemraad Aad Straathof en de waarnemer van minister Gerda Verburg, de heer Herman Wieringa, directeur Regionale Zaken van het ministerie van LNV.

De plannen voor de Westflank zorgen voor grote veranderingen in het gebied. De geplande bouw van 10.000 woningen en de aanleg van groen- en recreatiegebieden in de Westflank moeten leiden tot een bijzonder gebied in de Randstad. Dat wordt nog versterkt door het feit dat in de Westflank een geheel nieuw en innovatief watersysteem wordt aangelegd, dat ook veel mogelijkheden biedt voor waterrecreatie.

De twee toekomstbeelden komen op punten als duurzaam waterbeheer, het bouwen van 10.000 woningen en inzet voor groen overeen, maar verschillen in de precieze uitwerking. Grootste verschillen tussen de twee varianten betreffen het autoverkeer, de vrije busbaan en de landschappen. Meer informatie en tekeningen zijn terug te vinden op: www.westflankhaarlemmermeer.nl. Daar kan men ook een reactie geven op de plannen

De Westflank van Haarlemmermeer is het gebied ten westen van Hoofddorp en Nieuw-Vennep, van de Geniedijk onder Vijfhuizen langs de Ringvaart via Cruquius, Zwaanshoek, Beinsdorp, Lisserbroek tot aan Buitenkaag bij de Hoofdvaart. Ook Abbenes valt binnen de Westflank. Het gaat om ruim 3.000 hectare. Om aan de (toekomstige) vraag naar woningen, duurzaam waterbeheer en mogelijkheden voor recreatie te voldoen, werken verschillende overheidsorganisaties samen in de ontwikkeling van de Westflank Haarlemmermeer. Dit zijn het Rijk (vertegenwoordigd door het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf), de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer en het hoogheemraadschap van Rijnland.

Meedenken

De twee varianten die gepresenteerd worden, zitten nog in de planfase. Reacties van de bezoekers tijdens het open huis van zaterdag 12 september, maar ook de reacties die binnenkomen via de website worden meegenomen in de uiteindelijke plannen, die voorgelegd worden aan het Rijk. Tot en met vrijdag 2 oktober worden de reacties verzameld. Nadat het financiële en juridische traject is doorlopen, wordt per deelgebied een nauwkeurige schets gemaakt en worden er gesprekken gepland met betrokken partijen. Het streven is om al in 2012 te beginnen met bouwen.

Er zijn nu twee toekomstschetsen voor de Westflank Haarlemmermeer: Toekomst A en Toekomst B. In Toekomst A zijn ongeveer 5.000 nieuwe woningen tussen Hoofddorp en Cruquius geschetst (Groot Cruquius) en ongeveer 3.500 rond Lisserbroek richting het Turfspoor (Groot Lisserbroek). Ook komen er zo’n 1.500 woningen in het gebied rond Nieuw-Vennep en de Ringvaart (Vennep Buiten) en langs bestaande polderwegen. Recreatie komt vooral ten westen van Nieuw-Vennep, aangesloten op Park21: een recreatief parklandschap waar water een belangrijke rol speelt. De zuidpunt blijft een open landschap met natuur en recreatie.

Toekomst B heeft twee concentraties woningbouw tussen Nieuw-Vennep en de Ringvaart. In Zwaanssluis en Buiten Vennep komen ongeveer 5.000 woningen,. Er is beperkte bebouwing in en rond Lisserbroek van ongeveer 2.000 woningen en nog zo’n 2.000 woningen rond Cruquius in een bosrijk gebied. Er is meer verspreide bebouwing langs de bestaande polderwegen (ongeveer 1.000 woningen). Cruquius Hout is een boslandschap dat aansluit op het landschap aan de andere kant van de Ringvaart, rond Heemstede, verder is er volop recreatie op en rond het Beinsdorper Meer. In de zuidpunt kan een deel van de landbouw blijven; een ander deel van het land wordt daar natuur en recreatie.

Highlights Toekomst A en B

* Afwisselende woongebieden, van een nieuw sluisstadje tot een buurtschap;

* Een duurzaam watersysteem, waarbij het water beter wordt vastgehouden en benut;

* De piekberging, een plek voor waterberging bij jaarlijkse pieken in regeval en extreme pieken;

* Gevarieerde mogelijkheden voor recreatie waaronder doorgaande wandel-, fiets- en vaarroutes;

* Vaarten en sloten bevaarbaar maken zodat bewoners (vanuit hun huis) het water op kunnen.

Overeenkomsten Toekomst A en B

Drie projecten zijn onderdeel van zowel Toekomst A als Toekomst B:

* Cruquiushoeve: ongeveer 1.000 woningen op het gebied van SEIN; een beschutte woonwijk met autoluwe straten en kleine recreatieve voorzieningen;

* Museumpark: gemaal Cruquius wordt een museum van (inter)nationale alure;

* Recreatiegebied van de Buurderij rond landgoed De Olmenhorst: een verzameling landgoederen aan de zuidkant van Nieuw-Vennep. Recreatie gecombineerd met waterberging, natuurbeleving, nieuwe landbouw en ecologisch beheer. Een lokaal initiatief van agrarische ondernemers.

* Piekberging. Leegh Water: een wateroverloop in het zuiden van Haarlemmermeer van ongeveer 50 hectare voor waterberging van één miljoen m3 water. Via een gemaal wordt bij extreme regenval overtollig water uit de Ringvaart tijdelijk ingelaten. Dat gebeurt ongeveer eens in de tien jaar.

Verschillen Toekomst A en B

Toekomst A en Toekomst B verschilen in:

* Autoverkeer en vrije busbanen. Een vergroting van Lisserbroek volgens Toekomst A vereist een nieuwe provinciale weg tussen de N207 en de A44. Meer woningbouw ten westen van Hoofddorp vraagt plaatselijke uitbreiding van de N201.

* De gevolgen voor de voorzieningen van bestaande kernen;

* De landschappen van de diverse woon- en recreatiegebieden.

Wethouder Michel Bezuijen: ‘Het is een geweldige prestatie dat er nu twee toekomstbeelden liggen voor de Westflank en een Programma van Eisen in concept. De vier partijen gaan er samen één schets van maken voor het kabinet. De Westflank verdient het om het mooiste plekje van de Randstad te worden.’

Op basis hiervan stelt het Rijk geld beschikbaar uit een budget waaruit ook andere gebiedsontwikkelingen worden gefinancierd. De gemeenteraad van Haarlemmermeer, Provinciale Staten van Noord-Holland en de Verenigde Vergadering van het hoogheemraadschap besluiten later definitief over het Programma van Eisen. Zij bepalen dus gezamenlijk de basiskwaliteiten voor het gebied.

Vervolgens wordt de schets per deelgebied of project uitgewerkt, met bijvoorbeeld grondeigenaren, ontwikkelaars, ondernemers, individuele opdrachtgevers of woningcorporaties. Daarbij kunnen bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden meedenken. Het streven is al in 2012 te beginnen met de bouw van de eerste woningen en in 2013 met de piekberging. Daarvoor moet al in 2010 gestart worden met de voorbereiding van diverse bestemmingsplannen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie