Fred en Henk vieren samen het 90-jarig bestaan van Ziere

1 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Samen met broer Henk – zijn mede-ondernemer – nodigt hij klanten en relaties uit voor een feestelijke receptie. “Op 7 oktober, tussen 15 en 19 uur is iedereen welkom. Waar? Hier, op de plek van waaruit we al die jaren gewerkt hebben. Daarna volgt nog een feestje met onze familie. Als er ergens sprake is van een ouderwets familiebedrijf, is dat bij ons.”

‘Die 100e verjaardag zit er waarschijnlijk niet meer in’ VIJFHUIZEN - Ziere: melk, boter, kaas en eieren, staat te lezen op de gevel van het pand aan de Kromme Spieringweg. “In oktober precies 90 jaar”, vertelt Fred Ziere. “Echt een mijlpaal en die gaan we vieren.”

In de gezellige kamer van het woon-bedrijfspand vertelt hij hoe het indertijd is begonnen. ‘“pa Ziere startte in 1915 als melkboer. Maar het bedrijf was er pas echt, toen in 1919 dit pand beschikbaar kwam. Dat zien we daarom als ons startjaar.”

Het bedrijfsmateriaal zag er, zo kort na de Eerste Wereldoorlog, heel anders uit. “Opa had een kar met melkbussen. O ja, er zat ook nog een boterla op. En er was plek voor eieren. Daarmee ging hij van huis tot huis. De mensen lieten hem pannetjes vullen. Niemand had een koelkast, dus hij kwam iedere dag. Soms - bij grote gezinnen – waren alle pannen in gebruik en dan moest hij later op de dag terugkomen. Voor klanten buiten het dorp gebruikte hij paard en wagen. En dan nam hij ook brood, krenten en rozijnen, olie, kaas mee. Hij werd de voorloper van de SRV-man.”

In 1960 vond Opa Ziere het tijd voor de volgende generatie. “Mijn vader kwam aan het roer. En vrijwel direct verscheen de auto in beeld. Al gauw hadden we een VW-bus, onze eerste winkelwagen. Die heeft, in de strenge winter van 1963, nog eens helemaal vast gezeten op de dijk. Het was toen zo koud, we hebben bergen sneeuw moeten ruimen voordat we verder konden.”

In 1979 vierde de familie Ziere het 60-jarig bestaan. “Een mooi feest. Maar één dag later overleed mijn vader. Een enorme klap. Mijn broer en ik hebben de zaak toen voortgezet. We werkten hier al: Henk sinds 1963, ik sinds 1965. We hebben er dus nu allebei meer dan 40 jaar opzitten.”

Ziere is in Vijfhuizen een naam. “We komen nog steeds huis aan huis. Maar we bevoorraden ook bedrijven en sportclubs, we komen in Zwaanshoek en Boesingheliede. Een feestje gaan we ook niet uit de weg: een mobiele bar, eten en drinken, we verzorgen het allemaal. Weet je dat we bijvoorbeeld goed samenwerken met Twin Catering?”

Het zal niemand verbazen dat de naam van zo’n lokaal geworteld bedrijf gekoppeld is aan de Feestweek Vijfhuizen. “Het 30-jarig bestaan was een topper. Aan het slot van de markt kwam iedereen - inmiddels vaste traditie - op ons erf een borreltje drinken”’

Bekend dus als de bonte hond? “Zeg maar gerust, als de bonte koe”, lacht Fred. Een leuke slogan om op weg te gaan naar het 100-jarig bestaan? “De tijd verandert. Er is hier nu een supermarkt. Niks mis mee, we bieden een ideale aanvulling. Voor oudere mensen is het prettig dat we nog langs komen. En wie iets mist, kan het hier op ons erf halen. Maar die 100e verjaardag? Die zit er, denken we, niet echt meer in.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie