Mervin Gario: vorig jaar nog derde honkman - dit seizoen voor het eerst meespelend hoofdcoach.
Mervin Gario: vorig jaar nog derde honkman - dit seizoen voor het eerst meespelend hoofdcoach. Jos van Rooijen

Pioniers start met nieuwe hoofdcoach

21 april 2018 om 16:33 Sport/sport

HOOFDDORP Nog een paar dagen en dan start het nieuwe seizoen voor de honkballers van de acht teams in de hoofdklasse. Een nieuw seizoen met nieuwe kansen en met voor Hoofddorp Pioniers een nieuwe hoofdcoach: Mervin Gario. Hij wil in zijn eerste jaar discipline en plezier in het spel centraal stellen.

Voor wie de naam Mervin Gario (geboren december 1985) bekend in de oren klinkt – dat klopt. Gario speelde de afgelopen twee jaar voor de Hoofddorpse honk- en softbalvereniging. Bijna elke wedstrijd verdedigde hij het derde honk, nadat hij vier jaar daarvoor lid was van het Haarlemse Kinheim. Stevig in de schouders, goedlachs, speciale zonnebril met reflecterende glazen onder de helm, zijn teamgenoten aanmoedigend en met een instelling van 'wat er ook gebeurt – we gaan voor de winst'.

Die instelling was één van de belangrijke redenen waarom hij aanvoerder was en waarom juist hij gevraagd werd hoofdcoach Dè Flanegin (de vorige hoofdcoach) op te volgen. Een vraag waar de man uit Aruba (hij was 16 toen hij naar Nederland kwam) wel even over na moest denken, maar waar hij uiteindelijk volmondig ja op zei. Voornaamste reden: zijn kennis overdragen aan anderen en spelers mede daardoor sterker en beter maken en daarmee het honkbal. En spelers weer plezier in het honkbal geven. "Ik weet uit ervaring hoe belangrijk de rol van een coach op dat punt kan zijn. Die rol – daar ga ik mij vooral mee bezig houden."

Een tweede belangrijk aandachtspunt is voor hem: discipline. Ook hier weet hij uit ervaring waar dat je kunt brengen. "Op jonge leeftijd heb ik veel gesport en daar heb ik geleerd wat discipline (dit is voor Gario inclusief je aan de regels houden) inhoudt. Het heeft mij van het slechte pad gehouden en gebracht waar ik nu ben. Daar ben ik best trots op."

Die discipline moet je volgens Gario breed zijn. In je eetpatroon, in je instelling, in je omgang met medespelers en tegenstanders en in de wijze waarop je omgaat met beslissingen van een scheidsrechter. Zo'n houding verwacht hij overigens ook van andere bij het honkbal betrokken personen. "Wil je honkbal naar een hoge plan brengen, dan zal iedereen zich daarvoor moeten inzetten. Coaches, spelers, begeleiders en scheidsrechter."

Over het nieuwe seizoen met daarin voor hem de rol van speler-coach (knuppel en handschoen gaan gewoon mee naar het stadion) kan hij nog zeggen dat een plaats bij de eerste 5 een belangrijke doelstelling is. Naast het al eerder genoemde plezier in het spel. "Want je kunt ook met plezier verliezen", voegt hij er aan toe. "We gaan het per wedstrijd bekijken en dat geldt ook voor mijn rol als coach. Ik weet dat Theo Geermans en Angelo Clemensia weer naast het veld staan en dat Lars Huijer assisteert als pichter-coach (nieuw is Raymond Beljaards). Maar ik beslis. Voorlopig voor één jaar en dan zien we wel verder."

De eerste competitiewedstrijd is donderdag 26 april, uit tegen titelverdediger Curaçao Neptunus.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie