Omstanders reageren verbijsterd bij het zien van de ingepakte mensen.
Omstanders reageren verbijsterd bij het zien van de ingepakte mensen. pr

Witte Mars zet verhoudingen in Nieuw-Vennep op scherp

21 december 2020 om 10:47 Corona

NIEUW-VENNEP Binnen een dag ruim 2.000 bereikte mensen en een kleine 1900 betrokkenheidsacties op onze facebookpagina. Meer dan 10.000 bezoekers op onze websites. De cijfers ‘ontploften’ zaterdagmiddag na een bericht op witteweekbladnieuw-vennep.nl over een mars door het centrum van Nieuw-Vennep van in het wit gestoken mensen. “Walgelijk,” stelt de een. “Een hele beschaafde manier van protesteren”, vindt de ander.

Met een demonstratie van compleet in het wit textiel ingepakte mensen wordt al enkele weken geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Grote en kleine plaatsen worden door enkele groepjes die zwijgend door een winkelstraat lopen met om de bovenarm een zwarte rouwband met een wit kruis erop. Op de beat van voetstappen werden deze marsen door speakers begeleid waaruit een vrouwelijke robotstem schalde die teksten uitspreekt als: ‘zelf nadenken brengt het algemeen welzijn in gevaar’; mondkapjesplicht een leven lang’; en: wees altijd gehoorzaam’.

De ‘flashmobs’ ontstaan razendsnel en zijn zo weer verdwenen, maar laten een enorme indruk achter. Discussie ontstaat daarna vooral via social media als facebook en twitter. Er is vooral veel kritiek, zo is alleen al op onze eigen facebookpagina te lezen.

William van Diemen uit Nieuw-Vennep en werkzaam in de medische wereld stelt dat het beter is als ze gaan helpen in de Westerkim of bij het Zomerpark. “Dan kunnen ze meteen met eigen ogen meemaken wat het virus veroorzaakt. Of willen ze een dagje mee op de COVID verpleegafdeling van het ziekenhuis of met mij mee naar de IC?”

Vivian Buchner is boos: “Mij een biet wat je vindt van corona. Dat je op deze manier en in deze tijd kinderen aan nachtmerries helpt door zo rond te gaan lopen vind ik echt walgelijk. De meeste kinderen hebben het al moeilijk genoeg en de meeste ouders hebben het ook al moeilijk genoeg. Geen woorden voor. Nogmaals: Walgelijk!!!”

Marc Schrijver: “Weet niet wat ziekelijker is .. het coronavirus of deze mafklappers.”

Maar er is ook bijval. Dennis Grishaver vindt dat William van Diemen ook even langs moet gaan bij de oudere die alleen en eenzaam opgesloten zitten door deze maatregel, en een kijkje neemt bij die 300.000 mensen die hun operatie hebben moeten uitstellen en om het rondje compleet te maken de de werkelozen en faillissementen bekijkt.

Ludovic Sanders wijst op iemand die zijn bedrijf dreigt kwijt te raken en stelt dat iemand van 17 die de wereld wil ontdekken er anders in staat dan iemand van 71 die alles al heeft gezien. “Het feit is dat 30 procent van de bevolking financieel hard wordt getroffen tegen minder dan 1 procent van de bevolking die te maken krijgt met een ziekenhuisopname of erger. Ik denk dat deze mensen een hele beschaafde manier van protest hebben gekozen.”

Peter Ströms houdt het kort: “Ieder zijn ding.”

Voor kinderen is het een angstaanjagend gezicht.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie