Kunst en cultuur zijn een hulpmiddel voor velen. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling, ontmoetingen en talentontwikkeling.
Kunst en cultuur zijn een hulpmiddel voor velen. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling, ontmoetingen en talentontwikkeling. Eigen foto

Culturele projecten voor kwetsbare groepen in Haarlemmermeer

26 december 2020 om 12:59 Overig

HAARLEMMERMEER Roos de Vries, coördinator Sociaal Domein bij Pier K (onderdeel van Het Cultuurgebouw), ontwikkelt en organiseert culturele projecten voor kwetsbare groepen in Haarlemmermeer. De coronacrisis is ook voor deze groepen een moeilijke periode. “Het vergt veel van ieders aanpassings- en doorzettingsvermogen. Vanuit Het Cultuurgebouw zijn we enorm bezig met kwetsbare groepen, hoe we ze de benodigde aandacht kunnen geven en welke aanpassingen daarvoor nodig zijn.”

BIJZONDERE PROJECTEN De vele projecten waar Roos aan meewerkt zijn uiteenlopend. “’My Generation’ is bijvoorbeeld een project voor ouderen in samenwerking met Pier K, Duycker en Amstelring. Elke donderdag organiseren we een gezellig inloopcultuurcafé in Duycker. We nodigen dan bijvoorbeeld jonge zangers uit of organiseren creatieve of muzikale workshops. Uit het cultuurcafé zijn nu een rockkoor en drie bandjes ontstaan, dat is heel leuk”, vertelt Roos. Een ander project is ‘Beat the boxes’, in samenwerking met Bibliotheek Haarlemmermeer, RIBW K/AM en Roads. Dit is voor mensen binnen de GGZ met een psychische kwetsbaarheid. Roos legt uit: “Zij gaan met een kunstdocent aan de slag om eigen kunstwerken te maken. Dat leidt tot een tentoonstelling. Ze moeten daarvoor naar zichzelf kijken: waar sta je nu en waar wil je naartoe? Zo leer je veel over jezelf.”

EXTRA CURSUSSEN Pier K organiseert daarnaast Extra cursussen voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, zoals Keramiek Extra, Theater Extra, De Beste Band en Game Development Extra, waarin jongeren met een autisme spectrum stoornis games maken. “Wij geloven dat kunst en cultuur echt een hulpmiddel zijn voor velen. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling, ontmoetingen en talentontwikkeling”, aldus Roos.

VERANDERINGEN De coronacrisis vraagt veel aanpassingen, maar Roos blijft positief: “We focussen ons op wat er wél kan. Dagbesteding mag met kleine groepjes, maar we zijn ook digitaal te volgen. Via grote schermen en met een mengpaneel kunnen we onze doelgroepen online zien en zorgen dat zij alles meekrijgen wat er bij ons gebeurt. We merken dat mensen het prettig vinden om iets te doen te hebben, dus als we op deze manier kunnen helpen is dat fijn. Aandacht geven aan elkaar is belangrijk!”

Lees meer over de projecten/cursussen op www.pier-k.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie