Afbeelding
Christiaan de Groot | pr

Totaal aantal coronadoden in Haarlemmermeer komt op 77

29 december 2020 om 17:35 Corona

HAARLEMMERMEER De opmars van het coronavirus in Nederland lijkt af te vlakken. Afgelopen week (van 22 tot en met 29 december) werden minder positieve coronatestuitslagen gemeld dan de week ervoor. Toch neemt het aantal ziekenhuisopnames en personen dat overlijdt aan de gevolgen van het virus nog altijd toe.

Of de afname van het aantal positieve testen verband houdt met de lockdown die op 15 december werd afgekondigd of de feestdagen die we juist achter de rug hebben, is niet bekend. “Het is mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn”, aldus het RIVM. 

GEMEENTE In Haarlemmermeer zijn afgelopen twee weken (16-29 december) 1104 personen positief getest op het coronavirus, dat zijn er 163 meer dan de week ervoor (941). Vijftien mensen zijn de afgelopen twee weken overleden aan de gevolgen van corona. Dat is vergelijkbaar met de periode daarvoor (2-15 december), toen er zestien overleden personen gemeld werden als gevolg van corona. Er werden vijf nieuwe patiënten met corona opgenomen in het ziekenhuis. Toch lijkt de golf in Haarlemmermeer licht af te zwakken, als gekeken wordt naar het corona dashboard van de overheid. Het dashboard toont dat vandaag 39,7 op 100.000 inwoners positief getest zijn, dat is een afname van 10,9 per 100.000 inwoners.

In totaal zijn er in Haarlemmermeer nu 6.918 personen positief getest en zijn er 77 mensen overleden aan de gevolgen van corona. 

REGIO In de gehele regio Kennemerland zijn er dinsdag 222 mensen positief getest op corona, dat zijn er 34 minder dan een dag daarvoor. In de gehele regio hebben 12.489 mensen zich laten test via de GGD (1.582 minder dan twee weken geleden). Hiervan was er 12 procent positief (0,6% minder dan twee weken geleden).

LANDELIJK In de afgelopen week van 23 tot en met 29 december zijn 67.388 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is bijna 12 procent minder dan de week ervoor. Toen kreeg het RIVM 82.340 meldingen. Het komt neer op een daling van bijna 12 procent. Onder die 82.340 meldingen waren ongeveer 6000 positieve tests van de week daarvoor, die door een computerstoring niet konden worden doorgegeven. In de afgelopen week zijn ook minder mensen getest. Bijna 439.000 mensen lieten zich testen. In de week ervoor ging het om bijna 480.000 mensen. Die tests leverden ook minder coronagevallen op, het percentage positieve tests daalde van 13,7 naar 13,0.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel. Verpleegafdelingen namen afgelopen week 1811 coronapatiënten op, tegen 1675 in de week ervoor. Die toename is wel iets minder snel dan in de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 290 naar 300. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg van 472 naar 583. Het reproductiegetal daalde van 1,25 naar 1,15, wat betekent dat het coronavirus zich iets minder snel verspreidt. Een getal van 1,15 betekent dat een groep van honderd mensen gemiddeld 115 anderen aansteekt. Hoe verder het cijfer onder de 1 komt, hoe sneller de uitbraak tot stilstand kan worden gebracht.

Het aantal meldingen daalde in alle regio’s, maar vooral in Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Midden- en West-Brabant. Ook in elke leeftijdsgroep daalde het aantal vastgestelde besmettingen, maar naar verhouding was die daling het grootst onder 13- tot 17-jarigen.

(tekst gaat verder onder de kaart)


ZIEKENHUIZEN Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 178 gestegen. Dat is de grootste toename in 24 uur tijd sinds mei, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het bijhouden van de gegevens. In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2751 coronapatiënten. Daarmee zitten de ziekenhuizen boven de piek van de tweede golf. Begin november waren 2653 patiënten opgenomen. Het LCPS verwacht “dat de huidige sterke stijging ook in de komende dagen doorzet”.

Vooral op verpleegafdelingen wordt het drukker. Die vleugels hebben afgelopen etmaal 430 coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van die meldingen half oktober. De verpleegafdelingen zagen ook 275 patiënten vertrekken, doordat ze opgeknapt waren of juist doordat hun toestand verslechterde en ze naar een intensive care moesten. In totaal liggen nu 2077 coronapatiënten op een verpleegafdeling en ook dat is een record in de LCPS-cijfers. Intensive cares namen afgelopen etmaal 72 mensen op, het hoogste aantal sinds eind oktober. In totaal steeg het aantal coronapatiënten op de ic’s met 23 naar 674, het hoogste aantal sinds 4 mei.

Ziekenhuizen hebben steeds minder plek voor de nieuwe coronapatiënten. In totaal zijn nu nog iets meer dan 1400 bedden beschikbaar, zowel voor coronapatiënten als voor mensen met andere aandoeningen. Dat komt neer op gemiddeld iets meer dan tien beschikbare bedden per ziekenhuis. Een paar dagen geleden waren er nog meer dan 3200 bedden over. In het Spaarne Gasthuis zijn al enkele coronapatiënten overgeplaatst naar ziekenhuizen in Duitsland.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie