‘Snoeibeleid van gemeente klopt hier van geen kant’

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Die bomen staan er volgens hem namelijk, op zijn zachtst gezegd, niet echt goed bij. De oorzaak zou niet in de bodem gezocht moeten worden of in de luchtkwaliteit, maar in de manier waarop de bomen in opdracht van de gemeente de afgelopen jaren aangepakt zijn. “In plaats van de bomen eens in de vier jaar op te snoeien – zoals het hoort – gebeurt dat hier jaarlijks. De vrije ruimte onder de takken is al lang 4,5 meter, maar elk jaar worden de onderste takken weggezaagd en dat is volgens ons echt niet nodig.”

Bewoners krijgen te horen dat fout in softwareprogramma zit LISSERBROEK - Dat het opsnoeien oftewel opkronen van bomen soms noodzakelijk is, dat willen de bewoners van de Muntstraat in Lisserbroek nog wel begrijpen. Maar wat er met de bomen in hun straat gebeurt, dat gaat er bij hen niet (meer) in. “Het groenbeleid is miserabel”, laat woordvoerder André Korsuize weten, sprekend over de bomen bij hem in de straat.

Met als resultaat, aldus de teleurgestelde bewoner, dat de bomen ‘er niet uitzien’. Eén boom zou er helemaal slecht aan toe zijn. Dat is een Gleditsia die dusdanig verminkt is, dat het volgens de bewoners ‘zeer doet aan de ogen als je er naar kijkt’.

Pogingen om de snoeiers op andere ideeën te brengen, hebben volgens Korsuize nog niets opgeleverd. Daarvoor in de plaats krijgt hij wel reacties die hem – hij zegt het bewust voorzichtig – bevreemden.

“De ene keer krijg ik te horen dat het budget te krap is om vakmensen in te huren. Weer een andere keer hoor je dat de schuld ligt bij de externen die ingehuurd worden. Maar het toppunt van alles was de reactie die we dit jaar kregen. Er zou een fout zitten in het computerprogramma waardoor elk jaar dezelfde wijk naar voren komt. De betreffende persoon kon niet voorkomen dat de straat het volgend jaar weer aan de beurt zou zijn. Hij gaf overigens wel toe dat de bomen in de wijk te hoog opgekroond waren.”

Dat het aanzicht niet fraai is, is volgens Korsuize nog maar één deel van het probleem. “Die bomen zullen het echt wel overleven. Maar door het constant opsnoeien zijn de boomkruinen, in verhouding met de stam, topzwaar geworden. De komende weken krijgen we weer te maken met de herfststormen. De bomen zitten dan nog vol blad en worden dus topzwaar. Je moet nog maar afwachten wat er gebeurt zodra het echt hard gaat waaien.”

De brief over het snoeibeleid is voorgelegd aan de gemeente. Woensdag was er nog geen reactie binnen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie