Paddenstoelen

22 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De aanleiding voor deze column zijn de voorbereidingen voor de Haarlemmermeerse natuurwerkdagen. Dit jaar gaan we met vrijwilligers vier projecten uitvoeren. De grootste (10 ha) is een proefproject: het ecologisch en recreatief interessanter inrichten van één van de heuvels van het Groene Carré Zuid (ook wel bekend als gekantelde percelen) langs de N201 bij Hoofddorp. Het project omvat een schelpenpad met bollenrand, het inzaaien van één ha bloemenweides en het aanleggen van twee amfibieënpoelen, orchideeënweides en ecologische oevers. Eén van de poelen krijgt permanent water (voor alle soorten amfibieën) en één alleen water in de winter (tbv de rugstreeppad).

Bij het uitzetten van de amfibieënpoelen stootten we op de grootste aantallen paddenstoelen die ik ooit bij elkaar heb gezien. Vele tienduizenden van tien verschillende soorten en vele in prachtige heksenkringen. De meest algemene soorten waren de donzige en de baardige melkzwam. Dit zijn paddenstoelen die een wit melksap lekken als ze beschadigd worden en die samen voorkomen met berken.

Bijzonder: Een onaanzienlijke paddenstoel bleek toch heel bijzonder te zijn: de oranjebloesemzwam. Deze soort is niet oranje maar ruikt bijzonder sterk en lekker naar bloesem. De zeldzaamste was de grijze knotszwam: slechts 4 x vermeld in 3 jaar op www.waarneming.nl. De kleurigste zwam was een prachtige rode paddenstoel van vier cm breed: de zwartwordende wasplaat. Deze heet zo omdat hij op den duur van rood zwart wordt (zie foto). En de fopzwam die zo heet omdat hij in zoveel gedaantes kan voorkomen.

Waar: De meeste gevonden paddenstoelen zijn kenmerkend voor ongestoorde vrij voedselarme gronden. In dit geval een plek aan de oostkant van de Hoofdvaart, vlak naast de N201. Direct bij het parkeerplaatsje is een verdieping in het landschap aangelegd. In deze kuil zijn wilgenstruiken geplant en komen er massaal berken op. Er is een schelpenpad.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie