Door de verrekijker kijken welke wilde dieren er in de natuur leven.
Door de verrekijker kijken welke wilde dieren er in de natuur leven. Erik Suurd

Weer minder wilde eenden

26 april 2018 om 10:15 lokaal

HOOFDDORP Eerder deze maand hebben jagers van de Wildbeheereenheid Haarlemmermeer en omstreken zoals elk jaar wild geteld. Zo'n honderd mensen zijn dan een hele ochtend bezig om wilde eenden, grauwe ganzen, hazen, fazanten en nog veel meer diersoorten te spotten.

Het tellen van wild gebeurt traditiegetrouw op de eerste zaterdag van april. In Haarlemmermeer en omgeving gebeurde het voor de twintigste keer. Ook in de rest van Nederland wordt die dag wild geteld.

De uitkomst van de tellingen in Haarlemmermeer laat een duidelijk beeld zien, zegt secretaris Erik Suurd van de Wildbeheereenheid (WBE). Zo bevestigen de tellingen de indruk dat het aantal wilde eenden daalt. Er zijn daarentegen weer meer krakeenden en kuifeenden.

VEEL MEER GANZEN Ook zijn er tegenwoordig veel meer ganzen dan in het verleden. Aangezien die beesten een gevaar kunnen opleveren voor het vliegverkeer worden ze geregeld afgeschoten. Het beleid daarin wordt bepaald door de provincie Noord-Holland. Die geeft haar wensen door aan de faunabeheereenheid die op haar beurt jagers van de WBE Haarlemmermeer inschakelt om de ganzen daadwerkelijk af te schieten.

Op de jaarlijkse teldag is daar uiteraard geen sprake van. Dan gaan de leden van de Wildbeheereenheid gewapend met verrekijker, pen en schrijfblok de natuur in om wilde dieren te tellen. Dat is een belangrijke taak, zegt Erik Suurd, want de uitkomst geeft een vrij nauwkeurig beeld van de wildstand in het gebied. Jagers gaan met koppels of met drietallen op stap.

Dit jaar was ook wethouder John Nederstigt van Recreatie en Duurzaamheid bij de tellingen aanwezig. Hij telde al eens eerder wild in de omgeving van De Zilk, maar was nog nooit actief in Haarlemmermeer. De wethouder spotte met veel voldoening hazen, fazanten, eenden, houtduiven, nijlganzen, een smient, kievit, scholekster en buizerd. Ook meerkoeten, die voor veel overlast zorgen, werden in de tellingen meegenomen.

De teldag was volgens Erik Suurd geslaagd. Volgend jaar april volgt een nieuwe telling.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie