tegen hoofdklasser AFC

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

In de strijd om de KNVB beker lootte vijfdeklasser DSOV de trotse koploper van de Hoofdklasse A, AFC uit Amsterdam.

Strafschoppen bepalen uiteindelijk wie door gaat VIJFHUIZEN - “In 1984 won DSOV een keer van EDO, daar hadden ze het in Vijfhuizen nog steeds over,” lepelde Stephan Spruijt halverwege zijn verslag op. “Dit weekeinde hebben we nieuwe geschiedenis geschreven tegen AFC.”

“Van de veertien spelers die AFC meenam naar Vijfhuizen spelen er minstens negen regelmatig in de basis. Zet daar tegenover dat wij het zonder eerste doelman Jochum Steur, Niek Knibbe, Bunyamin Grüngor en Erik Kroon moesten doen, dan is het duidelijk waar onze prioriteiten lagen. Met Jelle Veneboer en keeper Johan Beers uit het tweede team in de basis moesten we AFC op acht, negen meter voor ons strafschopgebied zien op te vangen. Twee linies kort op elkaar en voorin de snelheid van Kasper Faas en Jevon van Dijk om te loeren op de paar mogelijkheden die we zelf zouden krijgen.

De eerste helft kwamen we met het nodige geluk goed door en vlak voor rust kreeg Jevon van Dijk zelfs een prima kans. Dat hád de 1-0 kunnen zijn. Maar ook met 0-0 waren we heel blij en we spraken af er alles aan te doen om zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. Dat lukte goed, mede dankzij prima keeperswerk van Johan Beers. Bij AFC begonnen ze steeds meer op elkaar te mopperen. In de 78e minuut gebeurde het onwaarschijnlijke: na ongelukkig balverlies van AFC stelde Thierry de Bie Kurt van Katwijk in staat om DSOV op voorsprong te schieten.

Helaas werd het binnen twee minuten alweer gelijk. Dat was natuurlijk dik verdiend en ik verwachtte dat AFC ook de 1-2 zou kunnen maken. Maar we hielden met kunst en vliegwerk de 1-1 tot aan het laatste fluitsignaal vast. Er was nauwelijks blessuretijd, want we hebben fair verdedigd. Een fantastisch resultaat natuurlijk, met die 1-1 konden we al niet meer stuk. Er zijn geen verlengingen maar meteen strafschoppen in deze fase van het bekertoernooi. Emiel Boon schoot de eerste raak, Kurt van Katwijk de tweede en Remco Meerstra de derde. Allemaal keurig buiten bereik van de keeper. Vervolgens stopte Johan Beers de derde van AFC en schoot ook Levi Bouckaert raak. Toen Johan Beers de vierde strafschop van AFC stopte, was de sensatie compleet. Het werd heel lang gezellig in de kantine, de stemming zat er stevig in.”