‘We zetten enthousiast ons elftal in’

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Trudy Vink en Tanny van der Spek, beiden verpleegkundige, praten over Buurtzorg Nieuw-Vennep, een organisatie die zich richt op het verlenen van ‘andere’ thuiszorg. “Buurtzorg klinkt alsof onze diensten zich zouden beperken tot een bepaalde buurt. Dat is niet waar. Buurt betekent in dit geval ‘mensen uit de omgeving die ons nodig hebben.”

Zorgverleners willen afstand tot cliënt klein houden. NIEUW-VENNEP - “We werken erg kleinschalig. Ons team bestaat uit zo’n 10 à 12 leden. In het algemeen hebben we een elftal beschikbaar. Dat zetten we vol enthousiasme in.”

Hun afdeling Nieuw-Vennep is onderdeel van het landelijke Buurtzorg Nederland, een initiatief van Jos de Blok uit Almelo. ‘Hij kwam er vijf jaar geleden mee als reactie op veel onvrede over het reilen en zeilen van de Thuiszorg. Steeds grotere organisaties, steeds meer afstand van de mensen die zorg nodig hebben: hij had het allemaal zelf in zijn loopbaan ervaren. “Dat kan anders en beter”, vond hij en zo ontstond Buurtzorg Nederland. “Kenmerken: professionele zorg vanuit een klein team, korte lijnen. De zorgverleners zijn de spil tussen cliënten, huisartsen en andere medische hulpverleners. Kort en goed: je ziet bij ons de opzet van de vroegere wijkverpleging terug.”

Beide dames, met een royale ervaring ten aanzien van thuiszorg, deelden de onvrede van Jos de Blok. “We kwamen steeds minder toe aan wat toch je werk is: zorg bieden, en dan op maat. Het kwam er niet meer van en dan zoek je een alternatief. Buurtzorg sprak ons aan. Jos de Blok presenteerde enige tijd geleden zijn organisatie in deze regio. We zagen het direct zitten en besloten over te stappen.” Met ‘wij’ bedoelen ze niet alleen zichzelf, maar ook de andere leden van hun team. “We hebben de beslissing genomen met een groep. Per 1 mei 2009 bestaat deze afdeling, voor cliënten in Nieuw-Vennep, Abbenes, Lisserbroek, Buitenkaag en Beinsdorp. Even met ons kennismaken? Op de foto staan, behalve wij, Coby Bokhorst, Lisanne Hoff, Femke Schuurman en Suus Modderman. Pauline Verbeek, Marjan Hoekman en Marianne Verkerk konden er niet bij zijn. Onze basissterkte is dus negen personen, maar er zijn ook enkele oproepkrachten. Vandaar dat je mag spreken van ‘ons elftal.”

Direct

Elk Buurtzorgteam – er is inmiddels landelijk sprake van 180 à 190 afdelingen - heeft een eigen verantwoordelijkheid. “Het is, zeg maar, onze eigen winkel. We hebben onze locatie zelf uitgezocht en ingericht. Zo blijven opstart- en huisvestingskosten laag.” Hun dienstverlening kent één motto: direct. “We werken op indicatie: van huisarts, maatschappelijk werkster, familieleden. Ook de cliënten zelf kunnen rechtstreeks met ons bellen. We proberen altijd zo snel mogelijk beschikbaar te zijn. Er zijn geen wachtlijsten. En onze zorg blijft persoonlijk: cliënten zien nooit meer dan drie of vier verschillende gezichten.” Betaling van de diensten van Buurtzorg gebeurt via de AWBZ, een PGB (=persoonsgebonden) Budget, of andersoortige verzekeringen. “Dat is het enige waarin we niet verschillen van de ‘gewone’ thuiszorg.”

Nadere info: (06) 83 22 40 70 (24 uur per dag) voor de regio Nieuw-Vennep. Internet: www.buurtzorgnederland.com. Per 1-10 bestaat er een team Rijsenhout/Aalsmeer, per 1-11 start team Hoofddorp.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie