‘Ze moeten koste wat kost die coffeeshop voorkomen’

5 november 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Hij vormde jarenlang hét gezicht van de tegenstanders van coffeeshop Superfly in Hoofddorp. Gerrit Klaassen uit Hoofddorp voelt mee met de omwonenden van de Venneperweg 443 die zich met hand en tand verzetten tegen de komst van een coffeeshop in Nieuw-Vennep. “Ze moeten koste wat kost zien te voorkomen dat die coffeeshop er echt komt”, zo geeft hij de Vennepers een goede raad mee. “Want als die er eenmaal staat, dan wordt het allemaal een stuk lastiger om hem weg te krijgen. Je hebt te maken met een machtige en opportunistische gemeente, die voortdurend een vertragingstactiek toepast. Je moet daar professionele krachten tegenover zetten.”

Klaassen hielp mee in strijd tegen gehate voorziening op de Kruisweg

Klaassen is geen direct omwonende van coffeeshop Superfly. Toch werd hij al in de jaren negentig door buurtbewoners gevraagd om mee te helpen in de strijd tegen de gehate coffeeshop. “Je moet iemand hebben die de tijd heeft én er een beetje verstand van hebt. Ik ben zo onbescheiden om te zeggen dat beide criteria op mij van toepassing waren.”

Gerrit Klaassen werd bij de protesten betrokken toen de besluitvorming over Superfly al achter de rug was. “Helaas was dat iets te laat om echt succes te kunnen boeken.” Volgens Klaassen is de strijd voor de omwonenden uiteindelijk verloren, nadat de buurt ervan afzag een advocaat in de arm te nemen. “Dat is een cruciaal moment geweest in het hele proces. De advocaatskosten bedroegen toen 10.000 gulden, maar achteraf gezien hebben we als bewoners misschien wel meer uitgegeven.”

Klaassen heeft zich vrij lang en intensief met de gang van zaken rond de coffeeshop bemoeid. Hij was ook lid van de taskforce die de gemeente instelde. Volgens hem zijn er wel degelijk zaken verbeterd, bijvoorbeeld op verkeersgebied. Uiteindelijk is verplaatsing van de coffeeshop niet gelukt. “Maar ik ben geen verbitterd man. Ik ben vooral een optimistisch mens.” De Hoofddorper weet niet of er op dit moment nog veel klachten zijn over bezoekers van Superfly. “Ik volg het allemaal niet meer.”

Gerrit Klaassen zegt dat uit het proces in Hoofddorp is gebleken hoe klein de rol van de politie is geweest. “Ze hebben in wezen heel weinig kunnen uitrichten om de overlast te verminderen.” Hij is ook weinig te spreken over de rol van de politiek. “Raadslid Van Groenigen had dossierkennis en ook de VVD had een duidelijke koers. Bij het CDA waren mensen in die dagen overspannen, dus daar kwam ook niet veel uit. De rest van de gemeente zwalkte maar wat in dit dossier.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie