‘Verbeteringen duren te lang’

5 november 2009 om 00:00 Nieuws

Vorige week besprak de gemeenteraad de evaluatie van het jongerenfoyer, een project waar ongeveer veertig jongeren en jongvolwassenen met problemen leren weer zelfstandig te wonen. Wethouder Arthur van Dijk van Jeugdzaken zei toen dat twee omwonenden van het foyer, die eens in de vier tot zes weken overleg hadden met de organisaties Leger des Heils en RIBW (Regionaal Instituut Begeleid Wonen) en de gemeente, om persoonlijke redenen zijn opgestapt.

Omwonenden jongerenfoyer in Floriande stoppen uit onvrede met overleg HOOFDDORP - Twee omwonenden van het jongerenfoyer in Floriande-Sportdorp zijn niet om persoonlijke reden opgestapt uit het geregelde overleg, maar uit onvrede. “Verbeteringen duren veel te lang en afspraken worden niet nagekomen”, zo zegt één van hen.

Volgens de omwonenden klopt die mededeling niet. Eén van hen laat weten er geen enkel vertrouwen meer in te hebben dat het nog goed komt met de leefbaarheid in de omgeving van het foyer. “Er is geen weekend dat we ongestoord van onze nachtrust kunnen genieten. Dat lijkt me een onbevredigende score na zo lang in overleg te zijn geweest met de betrokken partijen.” Deze omwonende wil onder geen beding met zijn naam in de krant, omdat nog altijd de angst regeert in de omgeving van het jongerenfoyer.

Directe aanleiding voor het opstappen van de buurtbewoners is volgens de zegsman een incident met een bewoner van het Leger des Heils-deel van het project. Die bewoner zou iemand flink hebben uitgescholden. Volgens de omwonenden zou het Leger des Heils maatregelen nemen, maar is er totaal niets gebeurd. “Ze stellen het belang van hun bewoner boven dat van de buurt”, zo klaagt de buurtbewoner.

Sommige bewoners zouden dan ook het liefst willen dat het Leger des Heils zich uit het jongerenfoyer terugtrekt en dat het RIBW het helemaal voor het zeggen krijgt in het zes verdiepingen tellende gebouw. Het RIBW heeft de touwtjes steviger in handen, zo is de opvatting van buurtbewoners. De omwonenden waren vorige week niet aanwezig bij het debat in de gemeenteraad over de evaluatie.

Meerdere fracties maakten zich tijdens dat debat zorgen over het opstappen van de buurtvertegenwoordigers uit het overleg. CDA-fractievoorzitter Ed Koster stelde dat het slagen van het project toch in sterke mate afhangt van een draagvlak in de directe omgeving. Als dat ontbreekt, is er een groot probleem. Andere partijen waren dat met het CDA eens.

De sombere boodschap van de omwonenden die uit het overleg zijn gestapt, staat haaks op de conclusies uit de evaluatie. Daaruit blijkt dat bijna driekwart van de omwonenden van het jongerenfoyer van mening is dat de leefbaarheid het afgelopen jaar is verbeterd. Sommige buurtbewoners hebben echter twijfel over de waarde van dat onderzoek. Wel is er tevredenheid over verplaatsing van de bussluis, waardoor overlast door bezoekers van het foyer volgens ingewijden is afgenomen.

Ondanks alle problemen in afgelopen jaren spraken vrijwel alle fracties hun steun uit voor de opzet van het project. PvdA-raadslid Wil Landzaat vond dat de politie meer zou moeten doen. Zij pleitte ervoor dat de gebiedsagent vast bij het overleg wordt betrokken. Wethouder Van Dijk zei dat de politie wel degelijk erg betrokken is en dat ze de gang van zaken goed in de gaten blijft houden, omdat het jongerenfoyer is aangemerkt als een ‘hotspot’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie