Teamgeest sterkt Pancratius

5 november 2009 om 00:00 Nieuws

Zondagvoetbal

BADHOEVEDORP - “Dit is echt een teamprestatie,” stelde Ton Pronk tevreden vast. “Hier hebben we naar toe gewerkt. Met tien man hebben we een 1-0 voorsprong verdedigd. De scheidsrechter liep ons te zoeken, de omstandigheden waren moeilijk en we speelden tegen de ongeslagen koploper: meer weerstand kun je niet hebben.”

Het zat Pancratius inderdaad niet mee. Ton Pronk vervolgde: “Na de rode kaart voor Noreddin El Bakkali moest ik tactisch wisselen. Achmed Baghouz is goed in vorm maar met tien man wilde ik meer power en loopvermogen op het middenveld. Ramiro Griffith is terug en hij heeft het uitstekend gedaan. Ook Danny Moinat viel uitstekend in. Hij hield slim balbezit en forceerde vrije trappen. Zo hebben we met tien man zelfs nog de verdiende 2-0 weten af te dwingen.” Koploper VVIJ incasseerde in zes wedstrijden slechts drie tegentreffers. Des te mooier was de start van de thuisploeg. Nog voor er een minuut was gespeeld lag de bal al in het net. Vincent de Groot speelde zich vrij op de rand van het strafschopgebied waarna hij met een harde schuiver de keeper dankzij een venijnige stuit het nakijken gaf. Uit een voorzet van Samir Hammouti, uitblinkend op het middenveld, raakte Jaap Smeeing in de vijfde minuut de paal. Helaas voor Pancratius was er geen speler in de buurt om de rebound te benutten. De assistent scheidsrechter van VVIJ stond voor rust de wedstrijd van zijn leven te vlaggen. Enkele gevallen waren twijfelachtig, de scheidsrechter nam wél iedere keer zijn signaal over en bestond het om in twee gevallen waarin niet werd gevlagd zelf wegens vermeend buitenspel af te fluiten. Uiteraard tot groot ongenoegen van de fanatiek meelevende Ton Pronk, die een reprimande kreeg. Of dat een rol speelde in het kaartenbeleid zal de vraag blijven maar Pancratius oogstte tussen de 24e en 28e minuut drie keer geel (Jermain Gotschin, Edinho Lith en Noreddin El Bakkali). Stevige tackles van VVIJ werden slechts bestraft met een vrije trap. Het werd nog erger toen Noreddin El Bakkali kort voor rust direct rood kreeg na een botsing met zijn directe tegenstander. Met tien man moest Pancratius een halve wedstrijd de 1-0 voorsprong zien te verdedigen. Dat deed het team rustig en bekwaam. Echte kansen kon VVIJ niet creëren, het risico van een verkeerd vallende bal bleef uiteraard bestaan. Halverwege de tweede helft kreeg Vincent de Groot weer een mogelijkheid namens de thuisploeg. Ook Jaap Smeeing kwam in kansrijke positie na voorbereidend werk van Samir Hammouti. Jaap Smeeing lokte de vrije trap uit in de 86e minuut waaruit Ramiro Griffith op aangeven van Samir Hammouti de beslissende 2-0 scoorde. Na het laatste fluitsignaal zochten alle spelers en wisselspelers van Pancratius elkaar halverwege de eigen helft op voor een collectieve teamknuffel.