Reuzenchampignon

12 november 2009 om 00:00 Nieuws

Naast De Heimanshof probeer ik mij nuttig te maken met de verbouw van biologische streekgroenten. Mijn grote afnemer is het Restaurant Vork en Mes, het enige restaurant dat met hun hoofdmenu ’Laat je verrassen’ in staat is gebleken om de eindeloze variatie die de natuur van week tot week produceert in een leuk menu om te zetten. Natuurlijk passeren ook de wekelijkse bijzonderheden in de wilde natuur de revu. En elke keer als er weer een leuke (d.w.z. eetbare) paddenstoel massaal ergens verschijnt (b.v. de geschubde inktzwam, de reuzenbovist of de judasoor), smeken de koks mij om ze mee te nemen. Helaas voor hen, ben ik daar tot op heden niet op in gegaan. Wel lever ik ze zevenblad, daslook, vogelmuur en brandnetel uit het seizoen, maar wilde paddenstoelen gaat mij nog een stap te ver. Daarom zijn we uit arremoede overgegaan op het kweken van paddenstoelen en wel oesterzwammen, die het prima doen op tot de kern natgemaakte strobalen. Maar wat verscheen er in de eigen groentetuin voor het restaurant deze week? Een groot aantal dicht opeen groeiende clusters van grote paddenstoelen met donkere sporen, en een geschubde hoed van wel 15 cm in diameter. Het was al snel duidelijk dat het in ieder geval een soort wilde champignon moest zijn (die vrijwel altijd eetbaar en smakelijk tot zeer smakelijk zijn) en de meest waarschijnlijke soort was de reuzenchampignon.

Bijzonder: Deze reuzenchampignon is de grootste van de ongeveer 15 wilde champignon soorten. Hij kan een hoeddoorsnede van wel 25 cm hebben, maar wordt meestel 10-20 groot. Het is een zeer smakelijke paddenstoel. De reuzenchampignon is vleziger dan de gekweekte champignon. De reuzenchampignon is heel geschikt om te vullen met bijvoorbeeld kaas, kruidenboter, gehakt of tonijn.

Waar: De reuzenchampignon groeit van augustus tot en met oktober in naald- en loofbossen en komt verspreid voor van het laagland tot in de onderste bergregionen en was tot op heden niet bekend in Haarlemmermeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie