Prezens wijst cursisten de weg naar rustiger leven

12 november 2009 om 00:00 Nieuws

“Nee, wij hebben het over paniek achter het stuur van een auto. Over iemand, die niet een supermarkt, bioscoop of trein in durft. Over mensen die steeds maar bang zijn hun naasten te verliezen aan een ernstige ziekte……… En het lijstje kan nog flink langer. Er zijn zoveel mensen voor wie angst hun leven is gaan beheersen. Binnenkort starten we weer met twee cursussen. De eerste, ‘Geen Paniek’, is voor mensen die geconfronteerd worden met plotselinge hevige angsten: ze krijgen aanvallen van hyperventilatie of hartkloppingen. Ze gaan trillen, worden duizelig en blokkeren volledig. De tweede cursus heet ‘Aan de slag met angst’. Die is voor mensen met angsten door overmatig piekeren: ze zijn overdreven bang voor moeilijke situaties en ziektes, zien altijd ‘beren op de weg’ en denken aan het ergste. Ze hebben vaak geen grip op deze gedachten of soms zelfs hun gedrag. We proberen beide groepen van hun ‘kwelgeesten af te helpen. “

‘Je kunt met angst leren omgaan’ HOOFDDORP - “We bieden deze mensen een specifiek programma”, zegt Mila de Koning. “Als de symptomen vroegtijdig herkend worden, kunnen ze goed met hun angsten leren leven.” Ze voegt er meteen aan toe, dat bang zijn voor dokter of tandarts hier niet aan de orde is.

Autorijden

Truusje Bokelman had problemen met autorijden’. “Vanaf mijn 21e jaar heb ik een rijbewijs. Ik zat regelmatig achter het stuur. Naar mijn werk, zelfs op vakantie naar Italië en Spanje. Maar toen sloeg de paniek toe. Het overviel me. Op de snelweg zat ik compleet verkrampt achter het stuur: hyperventilatie, ik was als de dood dat ik brokken zou maken. Ja, dan ga je de snelweg mijden. Als ik naar mijn werk in Amsterdam moest, reed ik binnendoor. Ook dat ging mis. Opeens durfde ik langs de Hoofdvaart niet verder. Ik ben gestopt, belde mijn schoonzusje en zei: kom me halen, ik kan niet verder. Niets hielp, ook geen nieuwe rijlessen. Dat heb je een flink probleem en dat frustreerde enorm. Ik moest iets, maar wat? In een lokale krant zag ik een advertentie van Prezens. Ik dacht: misschien helpt dat. Ik meldde me aan en merkte meteen dat ik niet de enige was met dit probleem, een hele opluchting. Er waren acht bijeenkomsten. Daar - en ook door oefeningen thuis - kregen we handvatten aangereikt om je angst los te laten. Je leert een gevoel van veiligheid te creëren. En je bouwt aan je zelfvertrouwen: gebrek aan zelfvertrouwen is de basis voor angst. Ik heb er veel aan gehad. Ik rij weer. De snelweg blijft een heikel punt, maar ik blijf achter het stuur. Sinds kort - ik heb nu pensioen - heb ik mijn eigen auto weggedaan. Met mijn man heb ik de afspraak: in de weekends rij ik. Dat gaat goed. En als het me teveel wordt, wisselen we. Er is geen druk meer: ik moet niet, ik mag. Ik leef nu veel rustiger.”

Aan de slag met angst

Karin de Jong (niet haar eigen naam, want ze wil graag anoniem blijven) volgde de cursus ‘Aan de slag met angst’. “Weet je”, vertelt ze, “ik was altijd al aan het piekeren. En in mijn werk - bij de NS: ik was machinist, perronopzichter en servicemedewerker - kreeg ik daar alle kans voor. Kijk, als machinist zit je voornamelijk alleen voorin de cabine. Dan heb je alle tijd om je gedachten te laten gaan. Op een gegeven moment - mijn moeder had longkanker - moest ik naar Maastricht. Toen sloop de onrust bij mij binnen. Bij aankomst wist ik zeker: mijn moeder is dood door longkanker en de rest van de familie ook. Ik probeerde dat weg te zetten. Dat lukte niet en ineens, heel raar, klapte ik in elkaar. Ik was thuis en hoorde mijn kat miauwen. Het hield maar niet op…. Ik werd helemaal gek. Totaal overstuur heb ik mezelf opgesloten in mijn slaapkamer. Toen realiseerde ik me: ik moet iets. Via de huisarts kwam ik bij een psycholoog. Eerst hielp dat heel goed, maar het was niet genoeg. Er was in de familie weer ziekte en dood en de paniek kwam terug: alleen herkende ik nu de symptomen. De psycholoog adviseerde mij toen mijn leven anders in te richten, anders dreigde een burn out. Zo kwam ik bij Prezens. Allereerst zie je dan: ik ben de enige niet. Dat geeft rust. Verder was er begrip en herkenning. Ik leerde me ontspannen en - heel belangrijk - mezelf begrijpen. Resultaat? Ik kan met mijn angst omgaan. Ik zit - met een beetje hulp van antidepressiva - nu best goed in mijn vel. De cursus heeft mij prima geholpen.”

Meer informatie: Prezens, tel. (023) 518 76 50, infopreventie@prezens.nl, www.prezens.nl of www.snelweerwel.nl. Cursussen starten deze maand, aanmelding nog mogelijk.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie