Donkere wolken boven begrotingsdebat in raad

12 november 2009 om 00:00 Nieuws

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad eerder al laten weten dat er vanaf 2012 vermoedelijk rekening moet worden gehouden met jaarlijks twintig miljoen euro minder uit het gemeentefonds. Om de begroting sluitend te krijgen, zal de gemeente de broekriem flink moeten aanhalen.

Bezuinigingen bij rijksoverheid werpen hun schaduw ver vooruit HOOFDDORP - Het jaarlijkse debat in de gemeenteraad over de gemeentebegroting voor volgend jaar is vorige week bepaald door de verwachte miljoenenkorting op de inkomsten uit ‘Den Haag’. De daarvoor noodzakelijke bezuinigingen liepen als een rode draad door de diverse politieke betogen. De fracties namen voortdurend termen als ‘zwaar weer’ en ‘donkere wolken’ in de mond.

D66-fractievoorzitter Denise Abbas deed tijdens het debat een poging het college te verleiden uiterlijk half januari met een lijst te komen met alle bezuinigingsmogelijkheden helder op een rijtje. Zij diende daarover een motie in.

Wethouder Jeroen Nobel van Financiën wilde echter niets weten van een gedetailleerd overzicht met bezuinigingsvoorstellen. Hij zegde slechts toe eind januari of begin februari met een ‘paper’ te komen, waarin een actuele stand van zaken wordt gegeven over het gemeentefonds. Volgens Nobel moet het college er vlak voor de verkiezingen niet aan beginnen om politiek gevoelige keuzes te maken.

Een grote meerderheid van de gemeenteraad bleek dat met de wethouder eens. De motie van D66 werd slechts gesteund door De Betrouwbare Partij en, opmerkelijk genoeg, door Denise Abbas’ illustere nieuwe partijgenoot Kees van der Linden (ex-VVD), nu Fractie Van der Linden.

Hoe somber de financiële toekomst er voor de toekomst ook uitziet, volgend jaar is er nog geen vuiltje aan de lucht. Wethouder Nobel liet tijdens het debat weten dat de begroting tot dusverre een positief saldo laat zien van 270.000 euro. Sommige fracties wisten direct raad met dat geld.

Bij monde van raadslid Chris Vonk stelde de PvdA voor om de dertig meest verkeersonveilige plekken in de polder te voorzien van knipperbollen. Op die manier worden automobilisten eerder attent gemaakt op overstekende voetgangers en fietsers. Kosten voor alle knipperende bollen: 150.000 euro. Dat betekent wel dat elke gevaarlijke oversteekplaats het met één bol moet doen, want de knipperbollen kosten 5.000 euro per stuk. De PvdA-motie kreeg steun van alle fracties, met uitzondering van de ChristenUnie-SGP. Die partij vond dat er al voldoende budget aanwezig is om de knipperbollen aan te schaffen.

Meer woorden werden er vuil gemaakt aan een amendement van de VVD om 75.000 euro uit te trekken om startende ondernemers van veertig jaar en ouder volgend jaar extra te begeleiden. Woordvoerder Rob Koster zei dat in Haarlemmermeer door de recessie relatief veel mensen een eigen bedrijf beginnen en dat die ondernemers best een helpende hand kunnen gebruiken.

De VVD oogstte daarmee de hoon van D66-fractievoorzitter Abbas, die de liberalen er fijntjes aan herinnerde dat zij in 2006 als enigen een motie over startende ondernemers niet hadden gesteund. Volgens Abbas had de VVD toen als argument dat ondernemers hun eigen broek moesten ophouden en niet bij de overheid moesten aankloppen. VVD’er Koster reageerde met de mededeling dat de situatie in 2006 niet te vergelijken is met die van nu. “Toen draaide de economie als een tierelier.” Uiteindelijk werd het initiatief van de VVD slechts gesteund door de SP.

Bij gebrek aan echt politieke discussies kwam het begrotingsdebat nooit goed los. De uiteindelijke oogst was een bedroevend aantal moties en amendementen. De gemeentebegroting kreeg aan het eind van de avond steun van de voltallige gemeenteraad, dit keer ook van de SP die zich voor de laatste keer mocht uitlaten over het huishoudboekje van de gemeente.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie