PvdA-fractieleider Van der Vliet keert volgend jaar niet terug als gemeenteraadslid

12 november 2009 om 00:00 Nieuws

Van der Vliet vond die niet verkiesbare plaats op de PvdA-lijst “zeer teleurstellend”, zo liet hij vorige week in de wandelgangen tijdens de begrotingsraad weten. De Venneper had graag nog vier jaar doorgegaan in de raad, maar zet nu volgend jaar een punt achter zijn politieke loopbaan.

HOOFDDORP - PvdA-fractievoorzitter Bert van der Vliet staat niet op de lijst van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Hij heeft zijn naam laten schrappen, nadat een selectiecommissie en het afdelingsbestuur voor hem een rol als lijstduwer hadden bedacht.

De PvdA’er zegt zich te trots te voelen voor lijstduwer. “Ik heb besloten om niet meer het gevecht aan te gaan om hoger op de lijst te komen. Daarvoor ben ik te loyaal aan deze partij. Ik ben en blijf een sociaal-democraat in hart en nieren.”

Bert van der Vliet heeft te horen gekregen dat verjonging en vernieuwing van de fractie de voornaamste redenen zijn om hem niet bovenaan de lijst te plaatsen. “Er is ook gezegd dat ik al zoveel jaren meeloop in de politiek. Dat is waar, maar ik had nog graag doorgegaan. Natuurlijk vind ik het jammer dat het zo loopt. Ik heb de eerste uren nadat ik het wist ook wel andere gedachten gehad dan wat ik nu heb besloten.”

De fractievoorzitter heeft besloten deze raadsperiode in elk geval met opgeheven hoofd af te maken. “We zijn in 2006 met een vrijwel nieuw team in de gemeenteraad gekomen. Ik ben vooral bezig geweest met coachen en mijn fractieleden klaarstomen voor het politieke werk. Ik vind dat ik mijn steentje heb bijgedragen aan deze coalitie. We hebben samen een goed team gesmeed.”

Volgens Van der Vliet heeft zijn fractie “verbijsterd” gereageerd op het besluit om de Venneper laag op de lijst te zetten. Enige actie valt echter niet te verwachten van de PvdA’ers in de raad, omdat hun voorzitter zich inmiddels bij zijn vertrek heeft neergelegd. “Mijn lot is bezegeld.”

Bert van der Vliet werd in 1990 voor het eerst actief voor de PvdA als fractieassistent. Eind 1993 werd hij voor het eerst raadslid als opvolger van Wim Bank, die deze week overleed. Daarna zat de Venneper tot 2002 onophoudelijk in de raad. In 2006 keerde hij terug en werd direct als fractievoorzitter gekozen. Hij is niet van plan volgend jaar achter de geraniums te gaan zitten. “Ach, er zijn nog zoveel leuke dingen te doen. Ik ga me zeker niet vervelen.”

Bij de PvdA wordt huidig wethouder Jeroen Nobel lijsttrekker en zijn collegawethouder Tom Horn staat op twee. De fractieleden Anne de Rooij en Mieke Booij volgen op drie en vier. Ook de drie daaropvolgende plaatsen worden door huidige raadsleden ingenomen: Chris Vonk, Wil Landzaat en Bert den Elzen. Oud-raadslid Chris Groothand staat op acht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie