‘Er waren geen financiële problemen bij MeerWaarde’

19 november 2009 om 00:00 Nieuws

Ottens zou de financiële situatie bij MeerWaarde de afgelopen jaren uit de hand hebben laten lopen. Dat beeld werd geschetst door een onderzoek van het bureau Innergo, dat door het bestuur van MeerWaarde werd onderschreven. Ben Ottens, die per 1 mei vertrok hij bij MeerWaarde, was voor vriend en vijand geruime tijd onbereikbaar om zijn visie te geven. “Ik had geen zin om me te gaan verdedigen, omdat het problemen betrof die na mijn vertrek zijn ontstaan. Innergo heeft alleen opgeschreven wat sommige ambtenaren bij de gemeente als waarheid zagen. Ze hebben mij als oud-directeur helemaal niet gesproken. Dat rapport geeft een heel ander beeld dan bemiddelaar Deetman nu naar buiten heeft gebracht.”

Oud-directeur Ben Ottens geeft zijn visie op situatie bij welzijnsorganisatie HOOFDDORP - Of de toon van het artikel toch vooral positief mag blijven. “Want ik heb geen enkele behoefte aan moddergooien”, zegt Ben Ottens, voormalig directeur van welzijnsorganisatie MeerWaarde, die de laatste maanden behoorlijk onder vuur kwam te liggen.

Ottens besloot weer te gaan praten nadat bemiddelaar Wim Deetman vorige maand met zijn rapport kwam over de impasse tussen het bestuur en personeel van MeerWaarde. “Het rapport-Deet-man kiest voor precies dezelfde lijn die het bestuur en ik vanaf het najaar 2006 hebben ingezet. Deetman heeft vastgesteld dat er geen financiële problemen zijn bij MeerWaarde. Er is in 2007 en 2008 meer geld uitgegeven dan er binnenkwam, dat klopt. Maar dat gebeurde op basis van een plan, waarin een grondige aanpassing van de organisatie was voorzien.”

Ben Ottens begon in 2006 als directeur van MeerWaarde met als voornaamste opdracht een grondige reorganisatie van de stichting. Ten eerste zou MeerWaarde losser van de gemeente moeten opereren. Daarnaast wilde Ottens meer inzichtelijk maken waaraan de miljoenen gemeentesubsidie jaarlijks worden besteed door invoering van beleidsgestuurde contractfinanciering (BCF). “De nieuwe manier van verantwoorden was van groot belang. Het bestuur en de gemeente hadden geen flauw idee waar het geld allemaal voor werd gebruikt. Tien jaar lang schreef MeerWaarde een mooi verhaal en kwam er een dikke zak met geld van de gemeente.”

Volgens Ottens is dit uiteindelijk tegen hem gaan werken. Door het nieuwe systeem bleek dat niet kon worden aangetoond dat zeven ton niet was uitgegeven aan jeugdbeleid, terwijl dat wel was overeengekomen. “Dat is heel vervelend, maar precies om die reden hebben we dat nieuwe systeem ingevoerd. Het geld is allemaal besteed ten behoeve van de gemeente.” Ottens stelt dat beleidsambtenaren zich uiteindelijk tegen de veranderingen hebben gekeerd. De oud-directeur vindt het jammer dat wethouder Tom Horn is meegegaan in deze houding. “Eerder was hij wel degelijk enthousiast.” Los hiervan vindt hij dat Horn het uitstekend heeft gedaan als wethouder.

Ben Ottens heeft aangekondigd zelf weer politiek actief te willen worden voor D66, de partij waar hij al dertig jaar warm voor loopt. Opmerkelijk want in 2006 nam hij afscheid met de mededeling het allemaal wel gezien te hebben in de lokale politiek. “Ik zat toen in mijn eentje in de gemeenteraad. De peilingen laten nu zien dat D66 kan rekenen op vijf tot zes zetels. Dat trekt veel nieuwe mensen, zowel jong als oud. Het is zeker geen blinde ambitie van me om raadslid of wethouder te worden. Ik ben beschikbaar als de nieuwe generatie dat wil. D66 heeft genoeg goed jong spul om de uitdaging aan te gaan en ik wil mijn ervaring en kennis graag met hen delen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie