Beter Buurtprijs moet buurt ‘in beweging zetten’

19 november 2009 om 00:00 Nieuws

Tot de groep van acht genomineerden behoort ook het idee van de heer Fontaine uit Hoofddorp. Hij woont met zijn vrouw in ‘De Burcht’, een seniorencomplex met 46 wooneenheden aan de Aletta Jacobsdreef in de wijk Toolenburg. Beiden wonen er met veel plezier. Toch heeft hij, als voorzitter van de bewonersvereniging, een idee ingediend ter verbetering van de leefbaarheid. En voor alle duidelijkheid - het idee is niet alleen bestemd voor de bewoners van De Burcht, maar ook voor het seniorencomplex aan de andere kant van de busbaan (de Meirmansflat) en voor ouderen uit de omgeving.

Prijsuitreiking vanavond in gebouw Pier K NIEUW-VENNEP - De oproep van Ymere om ideeën aan te reiken voor het verbeteren van de leefbaarheid in en van de buurt, heeft maar liefst 140 reacties opgeleverd. Ymere nomineerde daarvan acht voorstellen voor de Betere Buurtprijs. Vanavond, donderdag 19 november, wordt bekend welke drie ideeën uitgekozen zijn door een deskundige jury. Uit de overige vijf genomineerden mogen de aanwezige huurders één idee kiezen die in aanmerking komt voor de publieksprijs. De prijsuitreiking vindt plaats in het gebouw van Pier K in Nieuw-Vennep.

“Er is de laatste tijd veel aandacht voor bewegen. Terecht overigens, want bewegen is goed voor de mens. Vooral voor ouderen. Alleen - hoe krijg je dat voor elkaar? Toen moest ik denken aan mijn kleinkinderen die zo’n spelcomputer hebben waarmee je allerlei bewegingsspelletjes kunt spelen. De Wii dus. Die kun je staand gebruiken, maar ook zittend in een rolstoel. Ideaal voor ouderen dus die niet altijd even goed ter been zijn.”

Een tweede argument was het spelelement in combinatie met gezelligheid. “We hebben hier een prachtige serre waar we al veelvuldig gebruik van maken. Kaarten, puzzelen, samen koffie drinken, een informatiebijeenkomst over de Wmo, het kan allemaal. Zo’n Wii is een extra element waarmee we de ouderen ‘in beweging’ kunnen krijgen om samen aan de slag te gaan. Op die manier kan de Wii een middel worden tegen eenzaamheid. Vandaar ook de mogelijkheid voor onze buren (de Meirmansflat, red.) en andere ouderen om hier in onze serre mee te kunnen doen met ons activiteitenprogramma.”

Daarmee voldoet het idee uitstekend aan de doelstellingen die Ymere voor ogen had bij het uitschrijven van de wedstrijd, aldus manager gebiedsbeheer Mario Deerenberg. “Als Ymere willen we uiteraard een goede verhuurder zijn. Maar daar houdt onze verantwoordelijkheid niet op. Een woning is immers meer dan de muren om je heen en een gebouw waar je huur voor betaalt. Het gaat ook om woonomgeving en leefbaarheid. Daar kunnen we als Ymere veel aan doen, maar het is natuurlijk nog beter als ook huurders daarin bijdragen.”

Deerenberg denkt aan fysieke maatregelen (zoals de buurt schoonhouden) maar ook aan voorstellen zoals die van de heer Fontaine. “Zonder mij inhoudelijk uit te spreken over het voorstel - dat moet de jury doen - het is natuurlijk wel een goed voorbeeld hoe door het idee van één persoon een beweging in gang gezet wordt. En het is een idee met een structureel karakter.”

Wie er vanavond wint, weet hij dus niet. Wel dat de winnaars van de Betere Buurtprijs in staat gesteld worden om hun eigen plan zelf te realiseren. Ymere ondersteunt hen daarin met financiële middelen en advies. Bij de genomineerden gaat het om voorstellen uit Hoofddorp, Zwanenburg en Nieuw-Vennep.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie