Van Dijk wil hardere aanpak lastige jeugd

26 november 2009 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Jongeren die overlast veroorzaken moet je hard aanpakken. Een waarschuwing geven in de vorm van een gele kaart is daarom eigenlijk onzin. Dat heeft wethouder Arthur van Dijk laten weten tijdens een persconferentie in het raadhuis te Hoofddorp. Daar uitte hij overigens niet alleen kritiek op een softe aanpak van lastige jongeren, ook de jongeren die die overlast veroorzaken kregen verbaal de wind van voren. De derde partij die het moest verduren zijn bewoners die al met handtekeningenlijsten langs de deur gaan zodra het alleen nog maar om een voornemen gaat een jongerenontmoetingspunt (JOP) of een woonvoorziening voor begeleid wonen te realiseren. “Ik verbaas me soms over de onverdraagzaamheid van mensen. Geen geluid van spelende kinderen, geen parkeerplaatsen, geen tijdelijk schoolgebouw, geen voorzieningen voor jongeren, helemaal niets. Als we daarin meegaan, creëren we alleen maar dode wijken.”

Wethouder vindt gele kaart ‘te slap middel’

Aan de andere kant, hield de wethouder vol, moet ook niet alles toegestaan worden. Jongeren die voor overlast zorgen, mogen daar ook over aangesproken worden. Indien zij die waarschuwing in de wind slaan, dan mogen ze hard aangepakt worden. Een gele kaart geven vindt hij in dat kader een te slap middel. Zonder echt namen te noemen werd wel snel duidelijk welke overlast hij bedoelde, namelijk die in de Hoofddorpse wijk Bornholm en dan specifiek omgeving Ulriksholm. Na een rustige periode zorgen jongeren daar opnieuw voor een gespannen sfeer. “We moeten ook als politiek strenger durven zijn.”

En naar de jongeren toe die voor de overlast zorgen: “Stel dat dat gebeurt in de omgeving van een JOP. Dan moet je de jongeren gewoon de keus geven. Of je gedraagt je of de JOP gaat weg. Want bedenk wel - zo’n JOP is eerder weg dan dat die geplaatst wordt”, aldus wethouder Van Dijk die vol blijft houden dat enige mate van acceptatie ‘er wel bij hoort’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie