Protestantse Gemeente denkt aan verkoop kerkgebouwen

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

De plannen voor de Hoofdvaartkerk, de domineeswoning en Het Brandpunt zijn allemaal te lezen in het rapport ‘Het verhaal gaat door’ en ‘Doorgaan in balans’. Het eerste rapport is te omschrijven als een oriënterend onderzoek naar de toekomst van de protestantse kerkplekken in Hoofddorp, het tweede en laatste rapport is de uitwerking daarvan nadat het eerste rapport uitvoerig is besproken tijdens verschillende gemeenteavonden.

Dalend aantal kerkleden noopt tot drastische maatregelen HOOFDDORP - De spreekwoordelijke kogel is nog niet door de kerk. Maar de kans is bijzonder groot dat de Protestantse Gemeente overgaat tot de verkoop van de domineeswoning aan de Hoofdweg in Hoofddorp. Gelijktijdig wordt gedacht aan het afstoten van het kerkgebouw dat er direct naast staat. De huidige gebruikers, de gemeenteleden uit de wijk Pax/Bornholm, zouden daardoor op zoek moeten naar een nieuwe kerkplek.

De aanleiding voor het eerste rapport is tweeledig: de financiële situatie van de Protestantse Gemeente in de komende jaren en de steeds moeizamer verlopende zoektocht naar vrijwilligers die actief willen zijn in de kerkgemeente.

Op dit moment is die financiële situatie niet zorgwekkend. Maar de kerk heeft wel te maken met een dalend aantal (betalende) kerk-leden. Dit betekent dat de inkomsten, indien de lijn zich voortzet, eerder zal dalen dan stabiel blijven. De kosten daarentegen worden niet lager. Met als gevolg, zo constateert het rapport, dat er de komende jaren een steeds groter gat ontstaat tussen inkomsten en uitgaven. Alleen al om die reden is actie gewenst zoniet noodzakelijk.

De tweede reden die genoemd wordt is de personele bezetting van vrijwilligersplaatsen. Ook die laat een dalende lijn zien. Het gevolg is dat voor de noodzakelijke taken op steeds minder mensen een beroep gedaan moet worden. Wie al actief is in de kerkelijke organisatie, wordt steeds vaker gevraagd ‘er nog iets bij te doen’.

Beide ontwikkelingen nopen, zo schrijven de opstellers van het rapport, gemaakt in opdracht van de Algemene Kerkenraad (AKR), tot soms drastische maatregelen. Eén daarvan betreft het materieel bezit, oftewel de kerkplekken. Na lange discussie ligt nu het plan voor de domineeswoning te verkopen. Voor de Hoofdvaartkerk wordt gedacht aan overdragen aan een stichting.

Beide rapporten zijn te vinden via www.pghoofddorp.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie