‘We zitten nog steeds in economisch zwaar weer’

10 december 2009 om 00:00 Nieuws

Volgens Van Dijk is het logisch dat juist deze regio hard wordt getroffen door de crisis, omdat met name de handel en logistiek harde klappen krijgen. Die sectoren zijn sterk vertegenwoordigd in Haarlemmermeer en omgeving. Hoezeer de crisis hier heeft toegeslagen blijkt volgens de wethouder uit de jaarlijkse economische ranglijst van weekblad Elsevier. Haarlemmermeer is daarop inmiddels afgezakt naar de zevende plaats na jaren bovenaan te hebben gestaan.

Arthur van Dijk waarschuwt voor te veel optimisme tijdens politiek café HOOFDDORP - Hoewel er langzamerhand voorzichtig optimisme klinkt over een lichte opleving van de economie zitten we in deze regio nog steeds in zwaar weer. Dat zei wethouder Arthur van Dijk van Economische Zaken maandagavond tijdens het maandelijkse politiek café van de VVD in De Beurs in Hoofddorp.

Verrassend voert Zwolle dit jaar de ranglijst van Elsevier aan. Toevallig is de tweede gastspreker van maandagavond, Loek Hermans, daar burgemeester geweest. “Dit resultaat komt door de stevige economische basis die in mijn tijd is gelegd”, zei hij met een grote glimlach op zijn gezicht. De prominente VVD’er is behalve burgemeester en minister van Onderwijs ook commissaris van de koningin in Friesland geweest.

Tegenwoordig is Hermans naast lid van de Eerste Kamer voorzitter van het MKB (Midden- en Kleinbedrijf) Nederland. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de zaal maandag vooral vol zat met ondernemers. Zij kregen van Hermans te horen wat er moet worden gedaan om de crisis te lijf te gaan. Zo zouden banken soepeler moeten omgaan met het verstrekken van krediet. Volgens de MKB-voorzitter zit het probleem vaak bij lokale bankmanagers die kredietaanvragen om onduidelijke reden afwijzen.

Loek Hermans had ook wat aanbevelingen voor Arthur van Dijk als vertegenwoordiger van de gemeente. De gemeente zou eens kritisch naar het vergunningenbeleid moeten kijken en overbodige regels snel schrappen. Als schrijnend voorbeeld noemde hij een klacht van een ondernemer in den lande die iets te laat een vergunning voor een plantenbak aanvroeg en prompt een boete van 600 euro kreeg. “Dat is te belachelijk voor woorden.”

Wethouder Van Dijk antwoordde dat de gemeente al druk bezig is om het ondernemers een stuk makkelijker te maken. Als voorbeeld noemde hij het nieuwe horecabeleid, waarbij ondernemers aan veel minder regels hoeven te voldoen. Ook het pleidooi van Hermans om meer terreinen voor productiebedrijven te realiseren in plaats van luxe kantorenparken heeft de gemeente al ter harte genomen, aldus de wethouder.

Wereldwijde economische crisis of niet, de discussie kwam maandagavond toch uit bij de coffeeshop in Nieuw-Vennep. Of Loek Hermans daar als MKB-voorzitter een mening over had. Dat had de VVD’er niet. Voor enig venijn zorgde een ondernemer, die vol ergernis vertelde dat wethouder Van Dijk hem in een persoonlijk gesprek had verweten twintig jaar illegaal aan de slag te zijn geweest. Van Dijk wilde niet op deze casus ingaan, maar Hermans wilde de getergde ondernemer wel meegeven dat hij het dapper vond dat de man naar het politiek café gekomen was.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie