Thuisbegeleiding helpt om regie over dagelijks leven weer op te pakken

7 januari 2010 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Thuisbegeleiding helpt gezinnen en volwassenen die door een stapeling van problemen de regie over het dagelijks leven kwijt zijn. Ze zien zelf geen oplossing meer en hebben professionele hulp nodig. Hulp bij de opvoeding, de organisatie van het huishouden en het structureren van het dagelijks leven. Hulp die Thuisbegeleiding kan bieden.

Persoonlijke hulp

Thuisbegeleiding komt, zoals het woord zegt, bij de mensen thuis. Het is een vorm van zorg die door meer dan zestig thuiszorgorganisaties wordt aangeboden. In Haarlemmermeer is dat Amstelring, de organisatie voor wonen en zorg in de regio Amstelland en Meerlanden. “Thuisbegeleiding is vooral praktische hulp en maakt daardoor mogelijk dat persoonlijke hulp snel op gang komt. Regelmatig lukt het de thuisbegeleiders cliënten te verwijzen naar meer specialistische hulp waar zij eerder weigerden zich te laten verwijzen en onderzoeken”, is de ervaring van Ilse de Vries, manager Thuisbegeleiding van Amstelring.

Uitstekend

In Haarlemmermeer wonen 23.500 gezinnen met kinderen. In 95 tot 98 procent van deze gezinnen gaat het goed en lossen mensen hun eigen problemen op. Slechts een klein deel heeft dus hulp nodig. “Vaak melden deze gezinnen zich niet bij de aangewezen instanties, waardoor het risico van verergering van de problemen aanwezig is, met alle consequenties van dien”, weet De Vries. “En dat terwijl Thuisbegeleiding voor gemeenten en provincies bij uitstek geschikt is om preventieve laagdrempelige zorg in te zetten. Tot 1 januari van dit jaar werd Thuisbegeleiding gefinancierd vanuit de AWBZ. Daarna werden de gemeenten via de WMO daarvoor gecompenseerd. Helaas loopt het in veel gemeenten niet soepeltjes. Haarlemmermeer daarentegen doet het uitstekend. De gemeente voert een goed sociaal beleid en biedt broodnodige hulpverlening aan mensen die buiten de AWBZ vallen. Middels een subsidie-overeenkomst kunnen wij de zo belangrijke thuisbegeleiding bieden.”

Aanleren

De regie over het dagelijks leven kwijt zijn. Een moeder met een postnatale depressie terwijl er meer kinderen zijn waarvoor zij de zorg heeft. Een man die zijn baan kwijt is waardoor zijn gezin in financiële problemen is geraakt. Een tienermoeder die hulp nodig heeft. Vragen op pedagogisch gebied. Zomaar enkele voorbeelden waarvoor Thuisbegeleiding wordt ingeschakeld. De begeleiders zijn geen werksters die de puinhoop in huis wel even komen opruimen. Maar het zijn wel mensen die een ander systeem kunnen aanleren zodat iemand het zelf weer aankan.

Met de regelmaat van de klok houdt minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) een pleidooi voor preventie. Juist om te voorkomen dat kinderen zwaardere hulp nodig hebben. Ilse de Vries: “Thuisbegeleiding is een antwoord op die oproep. Zij is het meest effectief als zij met een snelle indicatie, zoals dat al in Haarlemmermeer gebeurt, en in nauwe samenwerking met partners in de jeugdgezondheidszorg, het maatschappelijk werk, huisartsen, de geestelijke gezondheidszorg en de gespecialiseerde jeugdzorg kan worden ingezet.”

Nadere informatie over Thuisbegeleiding is te verkrijgen bij Amstelring via (0900) 18 66 (lokaal tarief).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie