Beeldbepalende Grote Kerk Halfweg wordt gesloopt (update)

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Na 10 jaar van wikken en wegen is het zware besluit genomen om de voormalige Gereformeerde kerk van Halfweg, in de volksmond de Grote Kerk genaamd, te slopen. De kerk is gebouwd in 1919 en neemt een prominente plaats in op de hoek van de Amsterdamsestraatweg en de Oranje Nassaustraat. De voormalige Nederlands Hervormde kerk, de Kleine Kerk, aan de Wilhelminastraat, wordt het godshuis van de Protestantse Gemeente Halfweg-Zwanenburg. Deze kerk dateert uit 1923, maar werd al een paar jaar niet meer voor de eredienst gebruikt. Als het weer het toelaat wordt medio januari begonnen met de uitbreiding en renovatie van de kerk. Een ingrijpende klus die ongeveer negen maanden gaat duren.

Kleine Kerk na renovatie godshuis protestantse gemeenschap HALFWEG - De spreekwoordelijke kogel is door de kerk: de beeldbepalende Grote Kerk van Halfweg gaat tegen de vlakte. Op de vrijgekomen plek wordt een appartementengebouw gerealiseerd.

Voor de PKN-gemeente Halfweg-Zwanenburg wordt 2010 een bijzonder jaar. Afscheid nemen van een kerkgebouw waar voor velen geschiedenis ligt, is niet zomaar iets. Er zal ongetwijfeld een traantje gelaten worden, beseft ook Pieter van Staaveren, lid van de gebouwencommissie. “Met twee kerkgebouwen zitten wij als gemeente veel te ruim in ons jasje. Eén gebouw moest afgestoten worden. Er zijn veel afwegingen gemaakt om tot een verantwoorde keuze te komen. Meegespeeld heeft dat de bouwkundige staat van de Grote Kerk, inclusief de fundering, té slecht is om het gebouw te kunnen handhaven. Een andere zwaarwegende afweging is geweest dat er op de plek van dit kerkgebouw woningbouw mag plaatsvinden. Op de locatie van de Kleine Kerk is dat vanwege de geluidszone van Schiphol niet mogelijk en dus is die plek voor een projectontwikkelaar niet interessant.” Naast tranen vanwege het afscheid zullen er volgens Van Staaveren ook vreugdetranen zijn wanneer de gemeente straks in een fris en vernieuwd kerkgebouw de diensten en het gemeentewerk kan voortzetten.

Voorlopig worden de diensten nog gehouden in de Grote Kerk. Het gebouw moet 15 december worden overgedragen aan Badhoeve Bouw dat na de sloop op de plek een gebouw met 24 appartementen gaat neerzetten. Er zijn plannen om de luidklok van de kerk een plek te geven op de begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Zwanenburg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie