Kunstenaars vragen foto’s voor hun project Kijk, Kiek, Kunst

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Landschapschilders uit de Gouden eeuw aan de ene kant en daar tegenover een moderne techniek als digitale fotografie. De afstand tussen die twee lijkt onoverbrugbaar. Toch gaan Anja en Paul Berkhout het proberen. Beide kunstenaars roepen daarvoor de hulp in van inwoners van uiteindelijk alle 26 kernen in Haarlemmermeer. Zij mogen hún fotomoment (dit kan een locatie zijn maar ook een gebeurtenis) opsturen naar de in Nieuwe Meer gevestigde kunstenaars. Daar gebruikt Paul Berkhout de foto als uitgangspunt voor een (landschap)schilderij.

HAARLEMMERMEER - Hoe ziet u Haarlemmermeer? Die vraag staat centraal bij het project Kijk, Kiek, Kunst van de initiatiefnemers Anja en Paul Berkhout. Zij laten inwoners van de diverse kernen foto’s opsturen, waarna van de foto’s schilderijen gemaakt worden. Het project sluit af met een overzichtstentoonstelling.

De foto’s worden verzameld per groep kernen. Zo zijn de komende periode de inwoners van Zwanenburg, Vijfhuizen, Nieuwe Brug en Boesingheliede aan de beurt om hun fotobijdrage te leveren. Dit mogen recente foto’s zijn, maar net zo goed foto’s die al (veel) eerder gemaakt zijn.

De eindresultaten worden tentoongesteld in één van de kernen. De inzenders van de foto’s worden vervolgens speciaal uitgenodigd voor de ‘tussententoonstelling’. Daar kunnen ze niet alleen kijken naar de schilderijen, maar meteen in gesprek gaan met de andere fotomakers. De initiatiefnemers van Kijk, Kiek, Kunst verwachten dat daar heel verrassende gesprekken uit ontstaan. Maar dat niet alleen. “Het zal er zeker voor zorgen dat mensen anders naar hun omgeving gaan kijken. En wie weet zorgt het ook nog voor een gevoel van ‘trots zijn op je wijk’. Want het gaat wel om jouw omgeving.”

Zodra alle kernen aan de beurt zijn geweest, worden alle foto’s en schilderijen samen op een centrale plek in Haarlemmermeer tentoongesteld. “Op die manier moet dit project een ode worden aan Haarlemmermeer. Een realistische en gevarieerde documentatie in de vorm van schilderijen op basis van foto’s die de bewoners zelf gemaakt hebben.”

Ter ondersteuning van het project hebben de initiatiefnemers besloten ook nog een Kijk Kiek Camera in te voeren. Dit is een symbolische camera die van bewoner naar bewoner gaat met het verzoek een foto op te sturen. Wie de camera krijgt, bepaalt zelf wie de volgende fotograaf wordt. Voorwaarde is wel dat die naam doorgegeven wordt aan Anja en Paul Berkhout. Zij zetten die gegevens op hun site, zodat iedereen de ‘reis’ kan volgen. Onder de inzenders wordt één prijs per kern ter beschikking gesteld. Deze prijs wordt uitgereikt op de eindtentoonstelling.

De eerste camera’s zijn vrijdag en zaterdag uitgereikt in Zwanenburg en Vijfhuizen, onder andere aan Piet Blom.

Paul Berkhout studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie 3 jaar vrije grafiek en stapte later over naar binnenhuisarchitectuur. Hij is werkzaam als uitvoerend ontwerper en heeft sinds een paar jaar ook het vrije tekenen weer opgepakt. Hij woont sinds 5 jaar aan de rand van Haarlemmermeer.

Anja Berkhout-van der Lingen, werkte 10 jaar in een centrum voor Beeldende Kunst te Amsterdam waar zij o.a tentoonstellingen organiseerde en een bedrijvenuitleen opzette.

Voor meer informatie (bijvoorbeeld over de reis van de camera), zie www.kijkkiekkunst.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie