Raad: geen speldjes voor opruimers van zwerfafval

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Burgers en ondernemers die op eigen initiatief hun omgeving ontdoen van zwerfafval krijgen in de toekomst geen speldje als beloning. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week een voorstel van de HAP daartoe afgewezen.

De HAP kwam tijdens de raadsvergadering met een motie om het zogeheten ZAP-speldje in te voeren. ZAP staat voor Zwerf Afval Pakkers. De speldjes zijn in 2008 ingevoerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de HAP zijn de ZAP-speldjes een uitstekende manier om mensen te stimuleren hun woonomgeving schoon te houden.

Daar bleken vorige week niet alle partijen het mee eens. De HAP kreeg slechts steun van de ChristenUnie-SGP en de SP. De andere fracties hadden uiteenlopende bezwaren. De PvdA-fractie overwoog serieus om voor te stemmen, zo zei raadslid Bert den Elzen, maar de PvdA zag de motie toch als kritiek op het beleid in de afgelopen vier jaar. D66-fractievoorzitter Denise Abbas vond de motie ‘heel erg sympathiek’, maar de doelgroep te beperkt. Ook anderen die iets positiefs doen in hun buurt zouden voor een beloning in aanmerking moeten komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie