Raad wil ‘lessen trekken’ uit nieuwbouw in Vinex-wijken

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

De bouw van in totaal 17.500 woningen in de Vinex-wijken Floriande (Hoofddorp), Getsewoud (Nieuw-Vennep) en Stellinghof (Vijfhuizen) is vorig jaar officieel afgesloten. Dat gebeurde onder meer met een bijeenkomst, waarop betrokkenen hun licht mochten laten schijnen op de nieuwbouwwijken. Daarnaast werd een lijvig boekwerk uitgebracht met artikelen en wetenswaardigheden die in de loop van de vele jaren over de wijken zijn geschreven.

HOOFDDORP - De gemeenteraad wil met een gedegen evaluatie van de Vinex-nieuwbouwwijken ‘lessen trekken’ voor de nieuwe bouwopdracht in de Westflank van Haarlemmermeer. De politiek heeft dat vorige week afgesproken tijdens een evaluatie van de Vinex.

De VVD vond het verstandig om de Vinex-nieuwbouw ook in de gemeenteraad nog een keer onder de loep te nemen. Raadslid Pieter-Jan de Baat maakte vorige week van de gelegenheid gebruik door het belang van de auto nog eens te onderstrepen. Hij stelde dat in de drie Vinex-wijken maar weer eens is gebleken dat de parkeernorm in de polder veel te laag is. “Er is veel te weinig rekening mee gehouden dat de auto bestaat.” De Baat toespraak wekte alom verbazing.

Collega’s vroegen zich af of de VVD’er nu bezig was met een serieus raadsdebat of een verkiezingsspeech voor ogen had. De VVD heeft de auto en bereikbaarheid immers tot belangrijk verkiezingsthema gebombardeerd. Oud-partijgenoot Kees van der Linden, nu fractie Van der Linden, bracht die verbazing en ergernis ook onder woorden. De Baat reageerde daar op zijn beurt weer geërgerd op. Hij ging niet in op de interruptie van Van der Linden en vervolgde zijn verhaal.

Los van de gebrekkige aandacht voor de auto toonde het VVD-raadslid zich ‘gematigd positief’ over wat er in de Vinex-wijken tot stand is gekomen. Wat de liberalen betreft had behalve de parkeernorm ook de groennorm wel wat hoger mogen zijn.De Baat pleitte ook voor meer marktwerking, zoals de bouw door particuliere opdrachtgevers.

GroenLinks-leider Peter Boerman stelde dat vooral op verkeersgebied er zaken zijn misgegaan. Volgens HAP-raadslid Betty Wensing moet de voornaamste les zijn dat de raad heldere kaders stelt. Om dat in de Westflank beter te doen, wordt Vinex later dit jaar na de gemeenteraadsverkiezingen dus nog eens uitvoerig geëvalueerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie